Els estanys de Basturs continuen baixant de nivell a causa de la sequera
Els estanys de Basturs continuen baixant de nivell a causa de la sequera
Catalunya al dia

S'asseca del tot l'estany petit de Basturs, d'un alt valor ecològic

Els Agents Rurals investiguen les possibles extraccions il·legals d'aigua

Enllaç a altres textos de l'autor

Pau Rovira

Corresponsal de Catalunya Ràdio a l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà

Actualitzat

S'agreuja la situació de sequera al Pallars Jussà, i això ja es nota en els seus llocs emblemàtics, com als estanys de Basturs, que continuen baixant de nivell. Estan inclosos al Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya per la seva singularitat: en l'estany gran, la calç de l'aigua fa que s'hi trobin animals i plantes que no són enlloc més del país.

Ara l'estany petit s'ha assecat del tot per la falta de pluja, però també per la sobreexplotació dels aqüífers que l'alimenten. Els Agents Rurals ja ho investiguen. El cap de l'àrea a la comarca, Miquel Arilla, afirma que les pluges, si en vinguessin, no recuperarien del tot un aqüífer sobreexplotat per agricultors i ramaders, que necessiten més aigua per culpa de la sequera. I fa un avís:

"S'ha incrementat l'extracció legal, però segurament també tenim extracció il·legal: aquí és on volem posar ordre ara."

Ara ja s'estan investigant unes 14 explotacions agràries i nuclis propers. L'aqüífer depèn de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i, per tant, només es podria sancionar qui faci extraccions d'aigua sense autorització d'aquest organisme.  

L'estany gran de Basturs, gairebé al límit de la seva capacitat mínima (Agents Rurals)

L'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà, on hi ha els estanys, treballa a contrarellotge per anar pal·liant els efectes d'una sequera que no dona treva. L'alcaldessa, Jeannine Abella, es reuneix aquests dies amb responsables del Geoparc Orígens i amb Agents Rurals per coordinar les actuacions: en alguns municipis de la zona continuen portant cisternes d'aigua per l'assecament de les fonts que els abastien.

En paral·lel, els Agents Rurals asseguren que monitoritzen els nivells d'aigua per si calgués fer un trasllat de la fauna aquàtica.

Diverses poblacions properes als estanys depenen des del juliol de l'aigua que els arriba en cisternes (Agents Rurals)

Estudis de Mart, en risc

Els estanys de Basturs es troben al municipi d'Isona i Conca Dellà i són un patrimoni singular del Geoparc Mundial Unesco Orígens. A més del seu valor ecològic, generen els Doms de Basturs, únics a Europa. Aquests doms de tova calcària són unes estructures naturals formades per corrents d'aigua subterrània carregades amb carbonat càlcic.

Els de Basturs no només són molt rars de trobar a la natura, sinó que a més estan servint per estudiar el planeta Mart, on també s'han trobat doms de tova calcària. Des del Geoparc Orígens, fins i tot, van contactar amb la NASA i l'Agència Espacial Europea.

Aquest projecte de col·laboració de moment està aturat. Des del Geoparc esperen que, protegint i donant a conèixer aquests doms del Pirineu, es pugui rellançar de nou, tot i que serà difícil si l'aigua que els alimenta se'n va per sempre.

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut