Santa Cruz

Santa Cruz celebra la victòria del referèndum mentre que Morales diu que el plebiscit és il·legal

La regió boliviana de Santa Cruz ja té la legitimitat dels vots. El vot favorable a l'autonomia s'ha imposat amb diferència, al referèndum que s'ha celebrat en aquesta regió del sud de Bolívia. Tot i que encara no hi ha xifres oficials, milers de persones ja han sortit als carrers per celebrar el resultat anunciat pel governador de Santa Cruz: el 80% de la població hauria optat pel "sí". Això permetria a la regió més rica de Bolívia definir una política pròpia de repartiment de terres, crear un cos policial i tenir la capacitat d'establir acords internacionals. Davant del "sí" com a opció majoritària, el president bolivià, Evo Morales, que ha declarat el referèndum d'il·legal i fracàs, ha convocat a partir d'aquest dilluns els governadors del país per parlar dels estatuts d'autonomia.

Actualitzat

El "sí" a l'estatut autonòmic ha guanyat pel 80% de la població, segons ha anunciat el governador de Santa Cruz, Rubén Costas, que també ha qualificat de "transcendent" la reforma estructural del país. Unes xifres que coincideixen amb els diferents sondejos que han fet públics els mitjans de comunicació i les enquestes a peu d'urna.

Tot i que encara no s'han donat xifres oficials, milers de persones ja han sortit als carrers per celebrar el resultat que permetria a la regió més rica de Bolívia definir una política pròpia de repartiment de terres, crear un cos policial i tenir la capacitat d'establir acords internacionals.

Davant del "sí" com a opció majoritària, el president Evo Morales ha convocat a partir d'aquest dilluns els governadors del país per parlar d'una "veritable" autonomia. En un missatge a la nació, que ha ofert des del Palau del Govern a La Paz, Morales ha denunciat que la consulta "ha fracassat" i ha citat diversos mitjans de comunicació que recollien un rebuig a l'estatut autonòmic del voltant d'un 50%.

Jornada marcada pels incidents

Els col·legis electorals a la regió de Santa Cruz tancaven les portes, després d'una jornada tensa a Bolívia. La celebració del referèndum a la zona més rica del país que tenia per objectiu demanar més autonomia ha topat amb els enfrontaments dels simpatitzants del president Evo Morales, ja que la consulta no comptava amb el suport del govern, que l'ha qualificada d'il·legal. Tal com es temia, la jornada s'ha desenvolupat enmig d'un clima de tensió i amb incidents que van començar amb l'arrencada de la jornada electoral, amb la crema d'urnes i paperetes. 

L'escenari principal de les protestes, que s'han saldat amb 35 ferits de diversa consideració, van ser a les localitats feu de l'oficialista Moviment al Socialisme (MAS) del president bolivià. Pedres i pals van servir per entaular una batalla en què fins i tot un càmera de televisió va resultar ferit. També s'investiga si la mort d'un home de 68 anys en el Plan 3000, un barri humil de Santa Cruz, estaria relacionat amb aquests aldarulls.

L'exlíder "cocalero", Evo Morales, manté un pols amb la regió des que va arribar al poder. Allà no agraden les seves polítiques de reforma. La consulta arriba enmig d'una greu crisi política que té Bolívia dividida entre l'oposició regional, liderada pels autonomistes de Santa Cruz, i la "refundació" constitucional que promou Morales. De fet, la nova Constitució, aprovada recentment al Parlament, ha quedat eclipsada pel referèndum.

Altres regions, com Tarija, Beni i Pando tenen previst fer la mateixa consulta.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut