Sant Joan de Déu humanitza l'UCI de nounats amb 32 habitacions per a les famílies

És el primer hospital de Catalunya que canvia de model perquè les mares i els pares puguin passar més temps amb els nadons

L'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha reorganitzat la unitat de cures intensives per a nounats (UCIN) de dalt a baix. S'ha separat l'espai en habitacions -fins ara hi havia una àrea única- i així les famílies poden estar més temps amb els nadons, amb tots els beneficis que això comporta per a ells i per als infants. En definitiva, s'humanitza el servei.

És el primer hospital de Catalunya que fa aquest canvi. El que busca és que les mares i els pares siguin els cuidadors principals dels prematurs, que poden estar-se mesos ingressats.

S'han disposat 24 habitacions individuals, 5 de dobles, 2 de triples i una de quàdruple. En total, hi ha 44 llits. També s'hi ha instal·lat un espai perquè les famílies hi puguin dinar i sopar, una zona amb sofàs i televisió, un servei de dutxa i lavabo, i un lactari. Tot això en més de 2.200 metres quadrats, que són quatre vegades més que l'anterior UCIN.

Es busca que els progenitors siguin els cuidadors principals dels prematurs
Es busca que els progenitors siguin els cuidadors principals dels prematurs (Hospital Sant Joan de Déu)

El fet que les famílies passin més temps amb els nadons, a banda que els fa sentir millor, té beneficis per als petits. El contacte dels pares és fonamental per als nascuts prematurament i forma part del tractament que necessiten, com explica el cap de l'UCIN, Martín Iriondo:

"Que els pares puguin ser el màxim temps possible amb el seu petit és important per a tots els nadons, però fonamental en el cas dels prematurs perquè afavoreix la lactància materna, permet fer més pell amb pell... Per a aquests nens, el contacte amb la família forma part del tractament."

El canvi de model, a banda d'afavorir la lactància materna, també millora el control del soroll i de la llum, i de retruc afavoreix el son dels nounats i el seu desenvolupament neurològic.


Les famílies agraeixen el canvi

Per a les famílies, és una millora substancial. La Laura Miràngels va passar els últims dos mesos de l'embaràs ingressada. Va néixer el Jon, prematur, i el van portar directament a l'UCI de nounats. Ara ja té dos mesos, pesa prop de tres quilos i li donen l'alta. Explica:

"Quan tu no passes per això no ets conscient què és estar aquí amb el teu fill, totes les complicacions que van sorgint, i quan arriba el moment de l'alta també és un xoc. Has passat molt de temps aquí, és una nova etapa que estem molt contents de viure-la."

El nadó de Laura Miràngels ha estat dos mesos ingressat
El nadó de Laura Miràngels ha estat dos mesos ingressat (CCMA)

La nova UCIN també compta amb tres habitacions que poden ser reconvertides en quiròfans per operar els nadons inestables sense traslladar-los. Cada any, a l'Hospital Sant Joan de Déu es fan al voltant de 110 cirurgies nounatals, de les quals una cinquena part es poden fer a la mateixa UCIN. Principalment, s'operen hèrnies diafragmàtiques congènites, enterocolitis necrotitzants, prematurs amb retinopatia, ductus i algunes malformacions digestives.

Prop de 600 nadons ingressen cada any a la unitat de cures intensives neonatals de Sant Joan de Déu. Alguns hi arriben procedents d'altres centres perquè han nascut prematurament o tenen problemes de salut com ara malformacions congènites, síndromes respiratòries o infeccions, entre d'altres.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut