Un enginy com el d'Ironman per sanitaris podria salvar vides a la muntanya
Proven The Gravity Jet Suit al Regne Unit (Font:@GravityIndustries)

Sanitaris que volen: assagen un giny per fer més ràpids els rescats de muntanya

Aquest "jet suit" podria revolucionar els rescats de muntanya, els sanitaris arribarien abans als excursionistes i podrien salvar vides

Aplicar la tecnologia als rescats de muntanya. Això és el que han fet al Regne Unit l'inventor Richard Browning i la seva empresa Gravity Industries, conjuntament amb The Great North Air Ambulance Service.

A través d'un simulacre a The Langdale Pikeshan han comprovat l'operativitat del "jet suit", uns microjets als braços i a l'esquena d'un sanitari, que ha estat capaç de cobrir en 90 segons una distància que a peu serien 25 minuts.

 

Aquesta prova obre un ventall de possibilitats a l'àrea de resposta d'emergència i és una opció viable per oferir ràpidament ajuda mèdica als excursionistes en zones remotes.

El "jet suit" pesa un 27 kg i pot arribar a velocitats superiors a 130 km/h. És capaç de pujar més de 3.500 metres d'alçada, tot i que per motius de seguretat sempre vola més baix.

El model de Gravity té un temps de vol de tan sols entre 5 i 10 minuts, i requereix un entrenament altament especialitzat del pilot, que ha de volar a prop de terra per sobreviure a una possible caiguda. El "jet suit" pot costar uns 370.000 euros.

 

Podria salvar vides

The Great North Air Ambulance Service és una organització benèfica que ofereix serveis d'emergència d'helicòpters al nord d'Anglaterra. El director d'operacions i sanitari, Andy Mawson, va triar aquest parc nacional al nord-oest d'Anglaterra per fer la prova, ja que cada mes hi han de fer desenes de rescats i s'ha mostrat sosprès pels resultats.

Assegura que el simulacre ha demostrat l'enorme potencial d'utilitzar el "jet suit" per fer oferir atenció mèdica en situacions crítiques:

"No sabíem amb seguretat com funcionaria a la pràctica. Bé, ho hem vist ara i, sincerament, és increïble. En un moment en què els sanitaris estem esgotats amb la Covid i els seus efectes, és important poder superar els límits."

 

Mawson ha explicat que els seus helicòpters seguiran sent una part vital de la resposta d'emergència en aquest terreny, igual que els equips de rescat de muntanya. Però que es tracta de complementar aquests recursos amb una cosa completament nova. Un sanitari amb un kit mèdic o un desfibril·lador que arriba volant fins a la víctima "podria ser la diferència entre la vida i la mort":

"Creiem que aquesta tecnologia podria permetre al nostre equip arribar a alguns pacients més ràpid que mai. En molts casos, alleugeriria el patiment del pacient. I en alguns casos, els salvaria la vida."

 

L'inventor de l'enginy, Richard Browning, explica que ha estat "meravellós" ser convidat a explorar les capacitats del Gravity Jet Suit en una simulació de resposta d'emergència.

El "jet suit" té un sistema de 1.050 cavalls de potència i es basa en cinc mini motors de reacció, que es munten als braços i a l'esquena del pilot, amb una pantalla que mostra dades clau com la propulsió i el combustible restant.

 

Browning assegura que el risc d'incendi és mínim perquè el combustible no és especialment explosiu ni inflamable i es manté relativament a prop de terra en cas de fallades mecàniques.

ARXIVAT A:
Tecnologia
Anar al contingut