Pedro Sánchez i Ursula von der Leyen, aquest dilluns a Madrid (Europa Press / Eduardo Parra)
Pedro Sánchez i Ursula von der Leyen, aquest dilluns a Madrid (Europa Press / Eduardo Parra)

Sánchez i Von der Leyen fixen a Madrid els eixos de la presidència espanyola de la UE

Ucraïna, migracions, el pressupost plurianual, la cimera del clima COP28 i la culminació de tractats comercials són les prioritats del semestre de la presidència espanyola

Redacció/AgènciesActualitzat

Inici simbòlic de la presidència espanyola de la Unió Europea. En el tercer dia de la presidència de torn, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha desembarcat a Madrid, on s'ha reunit amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per analitzar l'agenda i els objectius del semestre de presidència espanyola.

Amb una posada en escena molt cuidada, Sánchez ha rebut Von der Leyen a l'edifici de les Col·leccions Reials, un museu inaugurat no fa ni una setmana, amb pintures, escultures i tapissos d'artistes com Goya, Velázquez o Bernini.

A l'acte hi han assistit el govern espanyol en ple i la majoria de comissaris europeus. La presidenta de la Comissió ha agraït la benvinguda a l'executiu espanyol i s'ha mostrat satisfeta per la conversa que han mantingut tots dos dirigents.

Foto de família del govern espanyol i diversos comissaris europeus
Foto de família del govern espanyol i diversos comissaris europeus (Europa Press / Eduardo Parra)

Sánchez assumeix el lideratge semestral de la Unió enmig d'un clima preelectoral, a menys de tres setmanes dels comicis del 23 de juliol, però ha garantit que Espanya "complirà el seu deure" durant la presidència semestral i facilitarà acords sobre assumptes pendents.

També ha fet un reconeixement a Von der Leyen per la tasca al capdavant de la Comissió Europea enmig de circumstàncies complicades, com la pandèmia de la covid, les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna o la necessitat d'afrontar l'emergència climàtica:

"Estimada Ursula, comissaris, crec que la feina que heu fet ha estat a l'altura dels desafiaments que hem tingut al davant."

Pel president del govern espanyol, aquest semestre és molt important per avançar en l'acció legislativa de la UE, perquè serà l'última presidència completa abans de les eleccions al Parlament Europeu del 2024.

"El govern i el poble espanyols compliran amb el seu deure d'actuar com a intermediaris imparcials, facilitant acords i coordinant debats constructius per intentar tancar el màxim nombre d'acords possible abans que acabi desembre."

Ursula von der Leyen i Pedro Sánchez, en la roda de prems posterior a la reunió de l'inici de la presidència espanyola de la UE
Ursula von der Leyen i Pedro Sánchez, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'inici de la presidència espanyola de la UE (EFE/Mariscal)

Els eixos de la presidència europea

Davant de Von der Leyen, Sánchez ha repassat els objectius de la presidència espanyola, centrant-se en l'ajuda a Ucraïna. Dos dies després de visitar Kíiv, on va reunir-se amb Volodímir Zelenski, Sánchez ha assegurat: "No retrocedirem ni un pas."

A banda de la guerra, altres prioritats de la presidència espanyola seran les migracions, el pressupost plurianual, la cimera del clima COP28 i la finalització de diversos tractats comercials, tal com ha especificat la presidenta de la Comissió en un tuit:

 

"Apropar més la UE a la ciutadania"

Sánchez s'ha compromès a treballar amb la Comissió durant els sis mesos de presidència espanyola per "intentar apropar encara més la UE a la ciutadania".


El president del govern espanyol ha insistit que el semestre de presidència europea es desenvoluparà amb absoluta normalitat i ha insistit que no és la primera vegada que se celebren eleccions en un país que ostenta la presidència del Consell de la UE.

"Espanya, afortunadament, porta temps integrada a la Unió Europea i ha acumulat una experiència en la preparació de les presidències rotatòries de la UE que farà que tots aquests dossiers avancin i puguin tancar-se durant la nostra presidència", ha apuntat Sánchez.

En la mateixa línia, Von der Leyen s'ha mostrat confiada que la presidència rotatòria espanyola serà "efectiva", sense que les eleccions del 23 de juliol l'alterin, independentment de quin sigui el resultat.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaPedro SánchezUcraïnaUrsula von der Leyen
Anar al contingut