Aquest divendres a mitjanit ha començat la campanya de les eleccions europees, que se celebraran el 9 de juny

Sánchez defensa la investidura d'Illa en el primer dia de campanya de les europees

Feijóo carrega contra les polítiques agràries de La Moncloa, mentre que Junts reclama l'oficialitat del català a les institucions europees

Aquesta mitjanit ha començat la campanya per a les eleccions europees, una convocatòria que, a Catalunya, estarà marcada per les negociacions de cara al futur president de la Generalitat.

Prova d'això ha estat el discurs clarament polític del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la clausura de les jornades del Cercle d'Economia. Sánchez ha volgut aplanar el camí de la investidura de Salvador Illa, deslligant-la del joc de majories al Congrés espanyol. I, per mirar d'aconseguir suports per al candidat del PSC, ha insistit en els compromisos als quals va arribar amb l'executiu sortint, com el traspàs de Rodalies o la condonació de part de deute del FLA.

El líder socialista ha promès que, si Illa és president, hi haurà "un millor i major finançament, complint amb els compromisos adquirits" i que es "redoblarà" la inversió en infraestructures.

"Per liderar la nova etapa a Catalunya, tots els camins passen per Salvador Illa i tots els camins porten a Salvador Illa."


En un acte sectorial sobre economia a Elx, Alberto Núñez-Feijóo ha carregat contra les polítiques de La Moncloa, assegurant que la transició energètica no pot castigar els treballadors, en referència a les protestes del sector del camp dels últims mesos.

Davant d'un centenar de treballadors del sector primari, Feijóo ha proposat un Pacte Europeu de l'Aigua i ha criticat durament la candidata socialista, Teresa Ribera. A més, el líder del PP ha apuntat que el 9 de juny, dia que se celebraran les eleccions europees, serà "un plebiscit" a Sánchez.

Per la seva banda, el número 2 de Comuns Sumar a les europees, Jaume Asens, ha centrat el seu discurs en les polítiques d'habitatge. Des de l'Hospitalet de Llobregat, ha criticat que ahir la Diputació Permanent del Parlament rebutgés el decret llei per regular els lloguers de temporada, amb el vot en contra de Junts i l'abstenció del PSC. 

Asens ha demanat col·laboració a ERC i la CUP per avançar en polítiques socials i unir-se enfront de "la pinça de la sociovergència".

Un altre dels temes pendents de tractar en aquesta nova legislatura al Parlament Europeu és l'oficialitat del català a les institucions comunitàries

Aquest divendres, el candidat de Junts, Toni Comín, ha assegurat des de Brussel·les que no és un tema de debat jurídic, sinó de voluntat política. Però avisen que també ha de ser prioritat del govern espanyol i que Madrid té una manera de demostrar-ho:

"Hi ha un moment que negociacions d'aquesta magnitud necessiten la implicació dels caps de govern. Doncs aquesta és una carta que el govern espanyol encara té pendent d'utilitzar." 

L'oficialitat del català continua topant amb reticències d'alguns estats membres, que no s'han superat del tot després de vuit mesos de negociacions. Però des de Junts creuen que tenen un argument a favor seu: que el govern espanyol assumeixi com a pròpia la batalla diplomàtica amb la resta de socis europeus.

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuPedro SánchezToni ComínSalvador IllaAlberto Núñez FeijóoEleccions Parlament Catalunya 2024Eleccions europees 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut