Salut denuncia que es confisquen mascaretes destinades a Catalunya

El Ministeri de Sanitat nega que es retiri material a les comunitats, mentre que l'alcalde d'Igualada reclama 4.000 mascaretes destinades a l'hospital que estarien bloquejades a Madrid

Actualitzat

La consellera de Salut, Alba Vergés, i l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, han denunciat els criteris de redistribució del material hospitalari que fa el Ministeri de Sanitat i que frena l'arribada a Catalunya de mascaretes i altres elements necessaris, com ulleres.

Enmig de l'estat d'alarma i de la crisi sanitària, la consellera Alba Vergés s'ha queixat al govern espanyol perquè s'estan confiscant productes i aturant comandes com a mínim de dos hospitals, un d'ells el d'Igualada. També els consta que algunes empreses han rebut trucades de la Guàrdia Civil per saber quin material tenen preparat per enviar i a on.

 

"No pot ser ni entendrem mai que es vulguin aturar comandes o que es vulgui recentralitzar allò que més que mai ha de ser de gestió ràpida i descentralitzada allà on es necessiti."

 

Vergés ha afegit que li ha traslladat aquesta queixa al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i ha insistit que "en un moment de crisi s'ha de deixar treballar".

 

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, també ha denunciat públicament que han quedat bloquejades a Madrid 4.000 mascaretes que anaven destinades a la capital de l'Anoia, on hi ha el focus principal de Covid-19 a Catalunya, i ha reclamat responsabilitat a les administracions perquè arribin a l'Hospital d'Igualada.

 

 

El Ministeri nega confiscacions

El Ministeri de Sanitat no ha donat a conéixer els criteris que fa servir per distribuir el material hospitalari, però assegura que s'està fent una distribució el més justa possible. El director del Centre d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha negat que es retiri material a cap comunitat:

"El Ministeri de Sanitat està recollint un catàleg de tot el material i l'està redistribuint. Hi ha hagut informacions sobre mobilitzacions d'aquests productes d'una zona a d'altra, però aquests moviments han estat compensats per altres gestionats pel govern central. Però no s'està retirant material a cap comunitat autònoma"

 

Sobre la falta de material als hospitals, el responsable del Ministeri de Sanitat també ha dit que, segons les informacions del comitè de seguiment, "és molt possible que als pròxims dies tinguem suficients equips de protecció personal".

 

Per la seva banda, la Guàrdia Civil ha informat del material requisat les últimes hores, d'acord amb les autoritats sanitàries:

 

 

Peticions a les empreses

Davant d'aquesta situació, la Generalitat vol demanar a les empreses que enviïn al govern català l'estoc de material hospitalari que tenen.

El Ministeri de Sanitat coneix l'estoc, perquè va obligar les empreses a informar-ne per poder fer la distribució de material per tot Espanya.

En paral·lel, un grup d'empreses de l'Anoia, amb el suport de la Unió Empresarial de l'Anoia, han impulsat una iniciativa per aconseguir mascaretes sanitàries, que han batejat com "Tots som la Conca".

L'objectiu és arribar a un centenar d'empreses i uns 2.000 particulars per aconseguir 70.000 euros que permetrien comprar entre 35.000 i 40.000 mascaretes per repartir-les gratuitament a l'Hospital d'Igualada i a la població dels quatre municipis més afectats de la Conca d'Òdena, a través dels ajuntaments.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut