Salut concentrarà els equips de pediatria dels CAP per donar més bon servei

El pediatre podrà quedar més lluny de casa, però tindrà més capacitat resolutiva

Mònica BertranActualitzat

Contactar amb el pediatre del CAP aquests dies sembla missió impossible. Ho saben molt bé els pares que s'han trobat els telèfons col·lapsats. Se'ls recomana fer la consulta telemàticament. Els pediatres de l'Atenció Primària asseguren que tenen les agendes a punt de rebentar i fan el que poden per contestar el més ràpid possible la gran quantitat de dubtes que els arriben. A més, la feina s'incrementarà, previsiblement, quan arribin les infeccions respiratòries típiques de la infància a l'hivern.

"Ja des d'abans de la pandèmia hi ha un problema molt important de pediatres, és molt difícil cobrir baixes, cobrir vacances, i a molts llocs tampoc s'estan cobrint jubilacions. La situació és completament insostenible", denuncia Mery Cervilla, pediatra del CAP Llefià de Badalona.

Les plantilles no estan completes, entre els que encara estan fent vacances i els que estan de baixa o són població vulnerable i no poden treballar en primera línia. I això, en molts CAP en què l'equip de Pediatria és petit (dos o tres metges) pot suposar fins i tot no poder donar aquest servei. És el que va passar, per exemple, a Sabadell el mes de maig: tres dels seus cinc CAP es van quedar sense pediatres. Ara, a Sabadell tots treballen en els altres dos CAP, però formant un sol equip.

 

I aquest és el model pel qual aposta a partir d'ara el Servei Català de la Salut, segons ha pogut saber TV3. La idea és reorganitzar la pediatria dels CAP en equips més grans i concentrats. Unificar-los en un únic espai, un CAP pediàtric, sempre que sigui possible, com ja passa al CAPI (Centre d'Atenció Pediàtrica Integral) Barcelona Esquerra del carrer Numància. Això serà més fàcil en zones urbanes, i més difícil, en canvi, en zones on la població viu més dispersa. Aquí la idea és no tant unir-los físicament, però sí que funcionalment, perquè treballin com un únic equip, seguint el model, per exemple, de la línia pediàtrica de l'Alt Penedès-Garraf.

Un nadó a la consulta del pediatre
 

L'ideal, diuen, són equips d'entre set i quinze pediatres, amb un equip d'infermeria i d'administratius molt especialitzat. D'aquesta manera, és més fàcil organitzar-se laboralment, per cobrir tots els torns, les baixes i les vacances. Es tracta d'un model consensuat amb la Societat Catalana de Pediatria. Davant les reticències d'algunes famílies que a partir d'ara tindran el pediatre més lluny de casa, asseguren que el servei que oferiran podrà ser millor.

Per una banda, podran ser més resolutius, amb més capacitat diagnòstica, perquè podran disposar del material, l'experiència i el temps necessari per fer més diagnòstics sense necessitat de derivar a l'hospital. I per l'altra, treballar en equips més grans fa més fàcil la seva formació i, per tant, millorar la qualitat assistencial.

 

Un nadó a la consulta del pediatre
Un nadó a la consulta de pediatria

 

Es tracta d'un model que no és nou, perquè ja hi ha diverses experiències a Catalunya. Ara li volen donar l'impuls definitiu a la resta de territoris. Segons Jaume Benavent, referent d'Atenció Primària del Servei Català de la Salut, allà on s'ha implantat està molt ben valorat no només pels professionals, sinó també pels usuaris. "Són projectes que ràpidament aconsegueixen la satisfacció i la confiança de la població, perquè al final et garanteixen que pots donar una cartera de serveis molt més ampliada i molt més ampliada d'horaris", assegura.

Valentí Pineda, pediatre de l'Hospital Parc Taulí i president de la Societat Catalana de Pediatria, apunta un altre benefici. Pot ajudar a atraure talent cap a la pediatria de l'Atenció Primària, ja que fins ara els joves especialistes es decanten molt majoritàriament per l'hospital i costa enormement trobar professionals que vulguin anar a treballar als CAP. De fet, només el 17% dels pediatres que acaben l'especialitat tenen com a preferència l'atenció primària. "Anar a un ambulatori amb una sola plaça o dues places, i el dia que el teu company està de formació o de vacances fer-ho tot tu, és una feina que no és gens atractiva, això està claríssim", admet Pineda.

Mentrestant, davant l'allau de consultes i dubtes per la Covid, els pediatres demanen paciència a les famílies. "És molt important que els pares i mares fem pinya amb l'equip de pediatria, necessitem que tinguin paciència, els atendrem aquell mateix dia, l'endemà, però podem esperar unes hores a atendre'ls sense que hi hagi cap problema", destaca la doctora Cervilla.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut