Imatge del sabotatge d'un dels pous de Castelló d'Empúries
Els tres pous, que s'havien habilitat com a reforç per aquest estiu, han quedat inutilitzats (ACN)

Sabotegen tres pous de l'Alt Empordà que havien de garantir l'abastiment d'aigua a l'estiu

Aquests pous generaven polèmica entre la pagesia de la zona perquè asseguren que extreure l'aigua d'aquí salinitza l'aqüífer Fluvià-Muga

RedaccióActualitzat

Sabotegen tres pous de Castelló d'Empúries, a l'Alt Empordà, que el Consorci d'Aigües de la Costa Brava havia recuperat per garantir el consum d'aigua de boca dels pobles de la Costa Brava nord, sobretot durant els mesos d'estiu.

El sabotatge hauria deixat un dels pous inservible, ja que s'hi han abocat ferros a dins, i dos més que, amb tota probabilitat, no es podran reparar abans que comenci la temporada d'estiu. També s'han destrossat les canalitzacions, s'han cremat instal·lacions i l'aigua ha brollat sense aturador en aquests punts.

El Consorci ja ha començat a avaluar els danys i ha denunciat els fets davant dels Mossos d'Esquadra, que ho estan investigant.
 

Subministraven gairebé el 7% de l'aigua

Aquests pous abastien una desena de municipis com Cadaqués, Llançà, Roses o Castelló d'Empúries, situats en l'única zona de Catalunya que es troba en fase d'emergència 2 per sequera i on hi ha les restriccions més dures.

Des del Consorci detallen que, a partir d'aquests pous, se subministrava gairebé un 7% de l'aigua en aquestes poblacions. Per tot plegat, Jordi Agustí, gerent de l'entitat, ha assegurat a Catalunya Ràdio que caldrà buscar alternatives:

"Haurem de captar aigua d'una altra manera, aigua salinitzada possiblement del final de la llera de la Muga. És a dir, ara se'ns obre un escenari d'anar contrarellotge per intentar salvar la temporada d'estiu i que no es tanqui l'aigua de l'aixeta."

En aquests pous han serrat les tanques d'accés, han destrossat les canalitzacions i hi han abocat objectes a dins (ACN)

Els pous generaven polèmica

Segons el Consorci, dos dels pous es van reactivar fa dos o tres anys i el tercer es va posar en marxa recentment. La seva obertura ha generat polèmica entre la pagesia de la zona perquè asseguren que extreure l'aigua d'aquí salinitza l'aqüífer Fluvià-Muga.

De fet, el sabotatge ha coincidit amb la protesta que els pagesos van fer aquest dimarts a pocs metres d'aquest punt per, precisament, denunciar la "gestió negligent" de l'ACA i alertar d'aquesta salinització.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha dit que són els Mossos els que hauran d'aclarir qui ha provocat els desperfectes, però ha precisat que, tot i que entén el malestar dels pagesos, no poden estar menys d'acord amb l'acció "l'hagi fet qui l'hagi fet".

 

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut