Una imatge de l'assaig amb míssils rus (Reuters)

Rússia exhibeix múscul nuclear després d'abandonar un tractat sobre proves atòmiques

Vladímir Putin ha presidit aquest dimecres unes maniobres amb míssils que tenen capacitat per anar equipats amb càrregues nuclears

Rússia ha anunciat que ha provat amb èxit la seva capacitat per llançar una gran resposta nuclear per terra, mar i aire. El Ministeri de Defensa rus ha informat aquest dimecres d'uns assajos en què ha llançat míssils balístics i de creuer, que podrien anar equipats amb càrregues nuclears, en cas que fos necessari.

Tot plegat, hores després que Moscou hagi decidit abandonar el tractat internacional que prohibeix els assajos nuclears. D'entrada, el Kremlin assegura que això no vol dir que torni a fer proves atòmiques, almenys de moment, però la realitat és que amb el simulacre ha exhibit múscul.

Les maniobres les ha presidit a la distància i per videoconferència el president rus, Vladímir Putin.

A més, la televisió estatal també ha mostrat imatges del titular de Defensa, Serguei Xoigú, que ha assegurat que es buscava assajar els mecanismes de represàlia:

"L'objectiu és fer proves d'atacs nuclears massius a càrrec de les nostres forces estratègiques com a represàlia en cas d'un atac nuclear per part de l'enemic."

El líder rus, Vladímir Putin, ha presidit l'assaig (Reuters)

Llançament de míssils intercontinentals

Segons el Kremlin, en les proves s'ha disparat un míssil intercontinental des d'una base de l'extrem oriental de Rússia i, en paral·lel, també s'ha llançat un míssil balístic des d'un submarí nuclear al mar de Barentsz.

A més, alguns avions bombarders han provat simultàniament míssils de creuer de llarg abast.


Estira-i-arronsa atòmic

Aquests assajos es produeixen enmig de la tensió de Moscou amb Occident, en plena guerra d'Ucraïna i en un context en què Moscou ha fet de la dissuasió la seva millor arma.

Tot plegat és un capítol més en l'estira-i-arronsa rus, després que aquest febrer Rússia es retirés del tractat New Start, que tenia signat amb els Estats Units i que posava límits als arsenals nuclears de les dues potències.


Adeu al tractat sobre assajos nuclears

Els tests s'han fet per sorpresa, però precisament el dia que la cambra alta del parlament rus ha aprovat la revocació del Tractat de Prohibició Completa dels Assajos Nuclears (TPCE), que Rússia havia ratificat el 1996.

Tampoc és que sigui una mesura extraordinària, perquè de facto els posa a l'altura dels Estats Units, l'Índia o el Pakistan. Continuen sent signants del tractat, però ara ja no el ratifiquen.

Aquí, una altra vegada, traspassen la pressió als Estats Units. El Kremlin garanteix que no faran assajos amb armament nuclear, mentre no ho faci Washington.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsVladímir PutinSeguretatRússiaPakistanL'Índia
Anar al contingut