Brasília

Rousseff es declara víctima d'un "cop d'estat" i una "farsa judicial"

Un cop se li ha comunicat oficialment que queda apartada de la presidència del Brasil, la dirigent del Partit dels Treballadors diu que el seu "impeachment" és una "amenaça a la sobirania dels electors"

RedaccióActualitzat

Dilma Rousseff ha assegurat que la decisió del Senat del Brasil d'apartar-la de la presidència és un "cop d'estat" que "amenaça la sobirania dels electors". La dirigent del Partit dels Treballadors s'ha adreçat a la nació un cop ja se li ha comunicat oficialment la votació del Senat, que ha aprovat sotmetre a judici polític la mandatària per presumpta corrupció i l'ha apartat del càrrec per a un període de mig any, el temps màxim perquè acabi el procés d'"impeachment".

L'exguerrillera de 68 anys, empresonada i torturada durant la dictadura militar, ha assegurat que "guanyarà la lluita contra el cop" i ha apel·lat a defensar "la democràcia" en una compareixença al Palau de Planalto, acompanyada dels seus ministres i col·laboradors, entre els quals l'anterior president, Luis Inácio Lula da Silva.

"Als brasilers que rebutgeu el cop d'estat, sigueu del partit que sigueu, us demano: manteniu-vos mobilitzats, units i dins la pau. La lluita per la democràcia no té data final. (....) Mai m'hauria imaginat que hauria de tornar a lluitar contra un cop d'Estat". 

"Mai no desistiré de lluitar", ha assegurat en una compareixença d'uns quants minuts que ha acabat amb crits de "guerrera". Rousseff, que ha admès "errors i no pas delictes", ha recordat que la van votar 54 milions de brasilers i ha afegit que el que ha quedat en joc amb el procés d'"impeachment" no és el seu mandat, sinó "el futur" del Brasil.

"Els que van perdre les eleccions intenten ara per la força arribar al poder".

Rousseff, a la qual acusen d'haver "maquillat" els comptes públics del 2014, ha deixat el palau per la porta presidencial i ha continuat parlant al carrer, davant d'unes 3.000 persones. La dirigent del PT ha remarcat el seu orgull per ser "la primera dona escollida presidenta",  ha alertat que el nou govern "retallarà les conquestes socials" i ha criticat la "traïció i injustícia" que, diu, l'han portat a aquesta situació. 

Durant els sis mesos que estarà suspesa del càrrec, ocuparà la presidència del país el seu vicepresident, Michel Temer. En la votació electrònica, 55 senadors hi han votat a favor i 22 en contra. N'hi havia prou amb majoria simple. Ha estat una sessió maratoniana de 20 hores. Aquesta decisió posa fi a 13 anys al poder del govern d'esquerres Partit dels Treballadors, els sis últims amb Rousseff.

Molts dels senadors que han intervingut en la llarguíssima sessió han explicat que la seva decisió favorable a l'"impeachment" respon al cas de corrupció de Petrobras, la greu crisi econòmica del país o l'incompliment de Rousseff de les seves promeses de campanya. Tot això quan el país es prepara per ser el gran aparador del món amb els Jocs Olímpics de Rio d'aquest estiu.

Cap dona en el nou govern de Temer

El substitut de Roussef, Michel Temer, ha pres possessió del càrrec de president interí. Temer ha presentat el nou govern, que té com a ministre d'Economia l'expresident del Banc Central del Brasil Henrique Meirelles i vuit dirigents més del centre i la dreta. Encara falta concretar qui s'ocuparà de les carteres de Mines i Energia, de la qual depèn Petrobras, i Integració. De moment, però, i per primera vegada en dècades, no hi ha cap dona en l'executiu. 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut