Barcelona

Rigau sobre l'agressió a l'institut: "Ha mort un professor, però hi ha una gran víctima, que és el nen"

La consellera d'Ensenyament afirma que l'estudiant no era conflictiu però que últimament s'havia tancat emocionalment

RedaccióActualitzat

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha assegurat a "El matí de Catalunya Ràdio" que el crim d'un professor en un institut de Barcelona a mans d'un alumne no és un cas de violència escolar. Rigau no té cap dubte que es tracta d'un brot psicòtic puntual d'un "alumne malalt": "Sembla que Sant Joan de Déu confirma l'episodi del brot psicòtic". Davant d'això, la consellera ha assegurat: "Estem davant d'un cas clar de malaltia mental i la malaltia mental és molt poderosa, però cada vegada més controlable." En aquest sentit, conclou: "En lloc d'estigmatitzar les persones que poden tenir una malaltia mental, el que s'ha de fer és estar atents amb els primers indicadors que avisen de la malaltia." I, en aquest sentit, defensa que tenir l'informe mèdic que fa el pediatre pot ajudar el professorat.

Irene Rigau ha lloat la feina de tot l'equip directiu i dels professors del centre educatiu Joan Fuster del barri de Navas, on han passat els fets. La consellera d'Ensenyament ha explicat que res no situava l'alumne autor de l'atac com un jove especialment conflictiu però ha admès que s'havia detectat que havia tingut un cert canvi d'actitud i una baixada de rendiment: "No hi havia conflictes de baralles. No hi ha cap expedient disciplinari obert per conductes agressives. Es tracta d'una altra cosa. S'havia anat tancant". La titular d'Ensenyament, en la mateixa línia, ha afegit que últimament es feia un seguiment del rendiment acadèmic del menor perquè es distreia.

Rigau ha insistit que el noi agressor va actuar sense mirar les víctimes, totalment imbuït per un objectiu malaltís, i que cal reflexionar sobre la importància d'algunes malalties mentals en l'adolescència i ha destacat que s'ha detectat un increment de nens petits medicats.

Per la consellera, a més, la "gran víctima" de tot plegat és el nen: "Ha mort un professor, però hi ha una gran víctima, que és el nen". Després d'assegurar que "els nostres centres són segurs", la consellera ha assegurat que el Joan Fuster té "baixa conflictivitat". En qualsevol cas, adverteix que qui situa l'acció en el marc de la violència a l'escola s'equivoca.

El presumpte agressor podria ingressar en un centre de menors

El suposat agressor podria ingressar en un centre de menors durant dos o tres anys per acabar l'ESO amb "recursos especialitzats" i a través d'un règim flexible per estudiar, segons ha explicat la consellera. Rigau ha dit també que el menor no pot tornar al mateix institut, però ha defensat que "ha de poder tornar a una situació de normalitat progressiva".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut