Pla detall d'alguns dels tubs de l'orgue de la Seu de Manresa
Pla detall d'alguns dels tubs de l'orgue de la Seu de Manresa

Retorna a la Seu de Manresa l'orgue del 1922 després d'un procés d'ampliació i restauració

ACN Manresa - L'orgue de la Seu de Manresa, fabricat l'any 1922 i que es trobava en un avançat estat de deteriorament, ja es troba al seu emplaçament original després de passar un any i mig en un taller de Terol per restaurar-lo i ampliar-lo. Aquest divendres s'ha fet l'acte de recepció de l'instrument, que s'inaugurarà oficialment el 15 d'agost. L'orgue compta amb més de 1800 tubs -400 més que l'original- i una trentena de registres -7 més-. El responsable de la restauració, Carlos Manuel Álvarez, ha detallat que ara l'orgue abraça "un repertori molt més ampli" i l'instrument "està més d'acord amb la dimensió de la Seu". "És un dia històric, passem d'un orgue de tercera divisió C a un de Champions'", ha celebrat el rector de la Seu, Joan Hakolimana.

Després de passar-se 14 mesos a un taller artesanal de Terol, l'orgue de la Seu de Manresa ja torna a lluir al seu emplaçament original. Durant diverses setmanes, operaris del taller de Carlos Manuel Álvarez s'han encarregat de tornar a col·locar els centenars de peces i tubs desmuntats, així com també totes les peces de la coberta i els elements decoratius de l'instrument. Aquest divendres s'ha oficialitzat la recepció de l'orgue i totes les parts implicades han coincidit a afirmar que es tracta d'un "dia històric". Tot i això, l'orgue no sonarà fins el dia 15 d'agost, ja que, tal com ha relatat el rector de la Seu, ara es necessiten uns dos mesos "de prova" que "formen part del mateix procés de restauració".

El mossèn Joan Hakolimana assegura que aquest divendres és un "dia històric" perquè "s'eixuga un deute que teníem amb els avantpassats". "L'orgue restaurat i ampliat fa justícia a l'esforç que han fet tots aquells que ens han precedit", ha expressat el rector de la Seu, que també ha afegit que el nou instrument "fa justícia a la naturalesa de la Seu i a la seva majestuositat". A més, el rector assegura que el nou orgue donarà resposta tant a les necessitats del culte de la basílica com també a les finalitats culturals que se li vulguin donar.

El responsable de la restauració ha detallat que s'ha conservat elements originals de l'instrument, però que també se n'han introduït de nous més moderns com el sistema de transmissió i la maquinària interior. De fet, s'han afegit 400 tubs nous, un fet que ha permès ampliar els registres de l'instrument. "Es tracta d'una barreja de l'art més tradicional amb els elements més avançats que hi ha a dia d'avui", ha detallat l'expert.

Des de la comissió de restauració de l'orgue han explicat que la campanya de mecenatge que van iniciar per finançar el projecte continua oberta. L'objectiu és recaptar els 300.000 euros que costa la restauració i el manteniment posterior de l'instrument. Fins ara, han detallat, la restauració i ampliació ha estat finançada majoritàriament per l'Ajuntament de Manresa, la parròquia i els Amics de la Seu.

Anar al contingut