L'actriu Scarlett Johansson a la catifa vermella del festival de cinema de Venència el 2019

Retiren una assistent de veu de ChatGPT per assemblar-se massa a Scarlett Johansson

La nova versió presentada per OpenAI té cinc veus disponibles i els usuaris assenyalen que una és molt similar a la de l'actriu de "Her"

RedaccióActualitzat

Quan OpenAI va presentar la setmana passada un nou model de ChatGPT, el GPT-4o, desenes d'usuaris no van trigar a fer referència a la pel·lícula "Her", estrenada el 2013.

Protagonitzada per Joaquin Phoenix, narra la història d'un home que s'enamora d'una assistent virtual anomenada Samantha i interpretada --a través de la veu-- per Scarlett Johansson. Fins i tot el mateix Sam Altman, fundador d'OpenAI, va fer un tuit amb només una paraula: "her".

Els motius són dos: primer, perquè la nova versió de ChatGPT presenta un model de llenguatge que s'assembla molt al que retrata la pel·lícula, ja que és capaç de tenir converses en temps real i respondre de manera instantània i natural, i segon, perquè de les cinc veus disponibles, n'hi ha una, que es diu Sky, que té un to molt semblant al de Johansson.

"Per què sona tan servil i coqueta?", es preguntava una usuària en veure el vídeo promocional de l'empresa, en el qual un noi té una conversa amb Sky:

OpenAI diu que no han volgut imitar la veu de Johansson

Després que tantes persones hagin assenyalat la semblança, OpenAI ha hagut d'explicar quin és el procés per escollir les veus dels assistents virtuals basats en intel·ligència artificial.

En un article publicat aquest diumenge, asseguren que han treballat durant cinc mesos amb professionals de càsting i direcció per acabar triant cinc veus de les 400 que els van arribar.

"Creiem que les veus d'IA no haurien d'imitar deliberadament la veu d'una celebritat. La veu de Sky no és una imitació de la de Scarlett Johansson, ja que pertany a una actriu professional diferent que fa servir la seva veu natural quan parla."

De totes maneres, i sense donar més detalls sobre si hi ha alguna motivació legal al darrere de la decisió, OpenAI ha assegurat a X que "estan treballant per aturar l'ús de Sky" mentre fan front a les preguntes que han sorgit:

 

Johansson diu que Altman la va intentar contractar

Aquest dilluns a la nit l'actriu ha enviat als mitjans un comunicat en el qual revela que al setembre Altman li va proposar contractar-la per fer servir la seva veu per al ChatGPT-4o.

Johansson diu que llavors li va dir que no, i també que dos dies abans del llançament del programa li ho va tornar a demanar, però que no va esperar la resposta per fer-ho:

"Quan vaig sentir-ho, em vaig sorprendre i enfadar, no em podia creure que el senyor Altman hagués fet servir una veu que sonava tan estranyament similar a la meva que els meus amics i els mitjans no poguessin notar la diferència."


Van retirar Sky després que ella demanés explicacions

L'actriu diu que va enviar dues cartes a OpenAI a través d'un advocat demanant explicacions, i que va ser llavors quan van acceptar "de mala gana" retirar Sky.

Johansson retreu a Altman haver evidenciat que la similitud era intencionada, fent el tuit en al·lusió a la pel·lícula "Her", i espera que es facin lleis que evitin casos com aquest.

El GPT-4o és el primer model d'OpenAI que s'ha entrenat a partir de textos, imatges i àudios al mateix temps, de manera que pot interpretar informació en qualsevol combinació d'aquests formats i respondre de la mateixa manera.

 

ARXIVAT A:
CinemaIntel·ligència artificial
Anar al contingut