Retirada saudita i intercanvis de presoners, primer pas per al final de la guerra al Iemen

Després de vuit anys de guerra contra la guerrilla houthi del Iemen, l'Aràbia Saudita ha decidit acabar la seva participació en el conflicte, negocia la seva retirada i intercanvia presoners

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Xesco Reverter

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@xescoreverter
Actualitzat

S'obre una escletxa d'esperança per posar fi a la guerra civil del Iemen, que va començar el 2014 i al cap d'un any es va convertir en un conflicte regional que encara dura.

El país continua dividit entre la part dominada per la guerrilla houthi, amb el suport de l'Iran, i la part sota control del govern iemenita, que té el suport de l'Aràbia Saudita.

 

L'Aràbia Saudita, però, s'ha adonat que no pot derrotar els houthis i ha acceptat negociar la sortida d'un conflicte que ha provocat la mort, directament o indirectament, de més 370.000 persones.

Primera imatge per a l'esperança: intercanvis de presoners

Fa dos dies que a l'aeroport de la capital iemenita, Sanà, es viuen escenes inèdites. Arriben avions carregats de combatents de la guerrilla houthi que estaven presoners, fos a l'Aràbia Saudita o al sud del Iemen en mans del govern reconegut internacionalment. Eufòrics, baixen dels avions, recuperen la llibertat després d'anys entre reixes i es retroben amb amics i familiars.

Combatents houthis alliberats en la seva arribada a Sanà (Reuters/ Khaled Abdullah)

Al mateix temps, dos altres avions han fet el camí contrari carregats de presoners saudites o iemenites que estaven en mans dels houthis. En total, prop de 1.000 combatents han estat alliberats en l'intercanvi de presoners més important des de l'inici de la guerra.

Khaled Abdullah (Reuters)
Combatents houthis que han estat anys empresonats a l'Aràbia Saudita arriben a la capital iemenita el 15 d'abril (Reuters/ Khaled Abdullah)


Segona imatge: l'enemic visita Sanà

Aquest intercanvi probablement no s'hauria produït sense una altra escena també inèdita a Sanà de fa una setmana. Llavors es va veure el líder de la guerrilla houthi, Mahdi al-Mashat, rebent amablement al palau presidencial de Sanà l'ambaixador de l'Aràbia Saudita Mohammed al-Jaber. Els dos actors que durant 8 anys s'havien matat, de sobte, es reunien pacíficament i començaven una negociació.

El fet que els saudites es prestin a viatjar fins a Sanà és un reconeixement implícit del fracàs de la seva intervenció militar, que buscava derrocar la guerrilla houthi aliada de l'Iran i no ho ha aconseguit malgrat tenir un dels exèrcits més moderns del món.

El líder dels houthis, Mahdi al-Mashat, saluda l'ambaixador saudita al Iemen, Mohammed al-Jaber, a Sanà el 9 d'abril (Reuters)

El conflicte a Riad li està sortint molt car, la guerrilla iemenita no ha parat de llançar audaços atacs contra territori de l'Aràbia Saudita, que ja veu que hi té més a guanyar si es retira del conflicte i s'entén amb els houthis que si continua els bombardejos contra el país veí.

Ara, s'espera que, a canvi de garanties de seguretat, l'Aràbia aturi els bombardejos, retiri tropes i aixequi el bloqueig marítim i aeri que manté part del Iemen aïllat de l'exterior. Els houthis també exigeixen que ajudi en la reconstrucció d'un país enfonsat en la misèria.

Tercera imatge: els patrons es reconcilien

Tots aquests moviments no s'entendrien sense una tercera imatge captada a Pequín a principis d'abril. És la dels caps de la diplomàcia iraniana, Hossein Amir-Abdollahian i el seu homòleg saudita, Faisal bin Farhan al-Saud, encaixant les mans després de 8 anys sense tenir unes relacions diplomàtiques que ara reprenen gràcies a una hàbil mediació xinesa.

El ministre d'Afers Estrangers de l'Iran, la Xina i l'Aràbia Saudita segellant la represa de relacions entre Teheran i Riad, el 6 d'abril a Pequín (Reuters)

Les dues potències rivals donaven suport a bàndols oposats al Iemen i havien convertit el conflicte en una guerra per delegació. Però, de nou, el conflicte els estava sortint molt car a tots dos i amb la reestructuració geopolítica que està en marxa a l'Orient Mitjà, tant Riad com Teheran consideren que ha arribat el moment d'entendre's de nou.

El principi de la fi de la guerra civil?

El punt més calent on xocaven era al Iemen, al davant de Síria, l'Iraq o el Líban, i, per tant, el primer on s'havia de notar la nova "entente". I dit i fet, primer amb la visita de l'ambaixador saudita i ara amb els intercanvis de presoners.

Si els saudites es retiren voluntàriament i s'asseguren que l'Iran, a través dels houthis, els serveix un pont de plata perquè marxin i es respectin mínimament els seus interessos, s'obre una finestra única d'oportunitat per a la pau.

Es calcula que més de 370.000 persones han perdut la vida en 9 anys de guerra al Iemen (Reuters)

Les parts iemenites en conflicte ja no tindran tants incentius per barallar-se ni uns patrons que els instigaran a fer-ho. Així, podran reprendre les negociacions de pau auspiciades per l'ONU i, amb sort, iniciar el principi de la fi de la guerra civil.

Optimisme prudent

Tant els experts com els mateixos iemenites són conscients que queda un camí molt llarg per fer, que tot just ara s'obren unes negociacions complicadíssimes que caldrà encarrilar molt bé abans que es firmi un acord de pau ampli i complet.

I pensem que hi ha d'haver tant una entesa entre les diferents faccions iemenites com entre els houthis i l'Aràbia Saudita. Per no parlar dels Emirats Àrabs, que també tenen aliats locals al sud del país i s'hi han implicat molt.

El conflicte al Iemen ha provocat més de cinc milions de desplaçats, com aquests fugint dels bombardejos el 2015 (Reuters)

Però després de 9 anys de males notícies d'un país on el 80% de la població, segons l'ONU, depèn de l'ajuda humanitària, els iemenites tenen per fi motius per pensar que s'ha fet un primer pas molt important i que les peces, a poc a poc, van col·locant-se al seu lloc perquè la pau torni algun dia no gaire llunyà als seus pobles i ciutats.

ARXIVAT A:
IranAràbia Saudita
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut