Soldats ucraïnesos al front
La sensació és que, en aquesta guerra, la gran guanyadora és la indústria de les armes (EP)
ANÀLISI

Res de nou al front d'Ucraïna, mil quilòmetres que van del nord-est fins a Crimea

La gran invasió russa arriba als dos anys sense guanyadors, però amb milions de perdedors

Enllaç a altres textos de l'autor

Sergi Roca

Cap de la Secció Internacional de Catalunya Ràdio

@sergirocap
Actualitzat

Aquest article no el firmarien mai de la vida ni Volodímir Zelenski ni Vladímir Putin. I no tinc gens clar si ho farien els soldats ucraïnesos i russos que s'estan deixant la pell a Ucraïna. Ni tampoc els familiars que els acomiaden quan se'ls acaba el permís escadusser de deu dies cada molts mesos, i els veuen allunyar-se amb la motxilla a l'esquena sense saber si els tornaran a abraçar mai més.

Com a humans que som, necessitem creure en el que fem. I en una guerra, especialment: ja sigui perquè defenses el teu territori d'un invasor, ja sigui perquè el teu president manté, encegat, la seva determinació en una ofensiva que tants milions de persones encara no entenen.

El president ucraïnès Volodímir Zelensky visitant les tropes al front aquest novembre
Tot i les baixes als dos bàndols, la línia del front gairebé no es mou (Reuters/Govern d'Ucraïna)

I a la vegada, estar sota el setge enemic, nits senceres i gelades a la intempèrie, rebent ordres dels teus superiors i, ves a saber si missatges de casa on t'etziben que ells estan bé però que els veïns no han tingut tanta sort amb l'últim bombardeig... Tot això sumat treu el sentit més animal de cadascú.


Més de 400.000 víctimes en dos anys de guerra

Kíiv i l'ONU han pogut identificar els cadàvers d'uns 10.000 civils, però admeten que n'hi ha, com a mínim, cinc vegades més. Pensem tan sols en la fossa comuna en què es va convertir Mariúpol.

L'opacitat es multiplica quan es tracta de l'exèrcit. Fa temps que ni Ucraïna ni Rússia donen xifres dels soldats morts al camp de batalla. Ara bé, hi ha hagut dies que han parlat de mil baixes per bàndol en batalles tan crues i a pit descobert com la de Bakhmut o Avdíivka. Feu números.

La línia del front de guerra, aquests mil quilòmetres que van del nord-est fins a Crimea, gairebé no es mou. Contraofensives fallides. Munició d'artilleria dels aliats que no arriba. Promeses incomplertes. Corrupció dins de l'exèrcit. I més carn de canó. I més funerals. Un preu enorme per tan poc quilòmetre quadrat esgarrapat.

Els russos també perden

Per molt que Putin aprofiti ara una aparent inèrcia positiva per a ell al camp de batalla, i que fins i tot faci gala del seu poder militar dalt d'un avió supersònic capaç de portar armes nuclears, sap perfectament que serà una guerra llarga i de desgast.

I encara ho saben més els ciutadans russos, resilients com poca gent al continent, però afectats per les sancions internacionals i ara, a més, orfes d'un nom que planti cara al seu president. No tothom, cert, però sí els que confiaven en la força i l'ascendent d'Aleksei Navalni fins i tot des d'una presó a l'Àrtic. La necessitat de creure en alguna cosa.

De l'esperança de l'Euromaidan a l'infern del front de guerra
Deu anys després de l'Euromaidan, una cinquena part del territori està sota control rus (Sergi Roca/3Cat)

Ucraïna i Europa, militaritzades

Ara també es compleixen deu anys de l'Euromaidan, de la matança a Kíiv, de la fugida del president prorús Ianukóvitx. Aquells dies es respirava il·lusió i confiança. Ara Ucraïna ha resistit el nou embat de Rússia i fins i tot és candidata a l'adhesió a la Unió Europea, però una cinquena part del territori està sota control de l'exèrcit rus, un de cada quatre habitants ha hagut d'abandonar casa seva i el país està militaritzat de dalt a baix.

I a l'est d'Europa més proper a Ucraïna també hi ha carta blanca perquè l'OTAN hi desplegui tancs, míssils, drons i caces de guerra. La sensació és que l'única guanyadora de tot plegat és la indústria armamentística. En això tampoc hi ha res de nou al front. 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut