La gala dels Premis Ciutat de Palma (Europa Press)
La gala dels Premis Ciutat de Palma (Europa Press)

Reivindicació del català en uns Premis Ciutat de Palma que recuperen el castellà amb PP i Vox

La defensa de la llengua s'escola en els discursos d'alguns dels premiats en un any en què el nou consistori ha incorporat dues categories en castellà

Actualitzat

Els Premis Ciutat de Palma del nou consistori de PP i Vox s'han lliurat al Teatre Principal de Ciutat aquest dissabte al vespre. I la reivindicació de la llengua s'hi ha fet present. Enguany, per decisió del govern local, també s'hi han donat premis en dues categories en castellà: novel·la i poesia.

El Premi Ciutat de Palma Llorenç Vilallonga de novel·la en català ha estat per a Maria Escalas Bernat per l'obra "A la seva ombra". Alhora, el nou premi Camilo José Cela de novel·la en castellà ha estat per a Rodolfo Piovera per "Un azul de frío".


Des del 1977 els premis eren només en català i fins al 2011, quan es van reinstaurar també en castellà. Des del 2015, els guardons de narrativa i poesia només acceptaven, de nou, obres en català per fomentar-ne l'ús, però el nou equip municipal va anunciar a l'agost un canvi a les bases per reincorporar també el castellà, sense consensuar-ho amb les entitats representants dels escriptors.

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana va considerar llavors que la decisió era "arbitrària i ideològica". Precisament divendres 18 l'AELC, l'Obra Cultural Balear i el PEN Català van organitzar una manifestació en rebuig d'introduir el castellà en els premis.

"El camí del bilingüisme"

L'alcalde de Palma, Jaime Martínez, ha defensat en el seu discurs "la cultura de tots i per a tots", mentre que la presidenta del Govern balear, Marga Prohens, ha celebrat que els premis "han recuperat enguany l'excel·lència" i ha traslladat l'"enhorabona" als premiats.

Així mateix, el guardonat amb el premi de poesia en castellà, Jesús Aguilar Marina, per l'obra 'Danzas de sombras', ha agraït que l'Ajuntament que hagi agafat "el camí del bilingüisme" i ha deixat de banda "les exclusions".

Per la seva banda, el músic Miquel Serra, premi Bonet de Sant Pere de música ha aprofitat el seu discurs d'agraïment per denunciar que el col·lectiu de músics mira amb preocupació el retrocés en l'àmbit de la llengua a les Illes i que "avorrir una llengua és com avorrir una varietat d'arbres fruiters: no té explicació".


Premiats

A més dels premis de novel·la i música, la categoria de

  • Premi de Còmic: "Dibuixant còmics entre Eivissa i Barcelona (1937-2024)", de Joan Escandell Torres i Joan Miquel Morey Palou
  • Premi Margaluz d'arts escèniques: Héctor Daniel Seoane Torres per "Bad Moon"
  • Premi Maria Forteza d'audiovisuals en modalitat documental: Daniel Cuesta Centelles per "Jo, Punk"
  • Premi Maria Forteza d'audiovisuals en modalitat curtmetratge: Miguel Ángel Duran Mas per "BEN"
  • Premi Montserrat Cases de recerca: "Començar el dia: gènesi i originalitat d'una urbanització dels 30", de Gabriel Alomar Garau i Lluis Gené Gil
  • Premi Miquel dels Sants Oliver de periodisme: Joan Cabot, pel treball "Campió! Un thriller pop"
  • Premi Caty Juan de Corral de gastronomia: Llorenç Payeras Capellà
  • Premi Guillem Sagrera d'arquitectura: OHLAB Architecture Lab pel projecte "Passeig Mallorca, 15"
ARXIVAT A:
Català Illes Balears
Anar al contingut