Un refugiat es tapa amb un plàstic davant unes tendes del camp de Mória, a Lesbos (Reuters)
Un refugiat es tapa amb un plàstic davant unes tendes del camp de Mória, a Lesbos (Reuters)

Refugiats sota l'onada de fred a Europa

L'onada de fred està agreujant la crisi dels refugiats a Grècia i als Balcans, que han de sobreviure en condicions molt precàries

RedaccióActualitzat

Milers de persones continuen atrapades als camps de refugiats de Grècia i els Balcans, en una situació cada cop més precària per l'onada de fred que afecta Europa. L'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats, ACNUR, ha comptabilitzat almenys cinc morts a causa de l'actual onada de fred.

El coordinador de Metges sense Fronteres a Lesbos, Loïc Jaeger, ha recordat a Catalunya Ràdio la situació de la gent confinada, que ha d'aguantar temperatures gèlides amb molt poca roba d'abric, i ha denunciat la inoperància de les autoritats europees davant d'una situació que era previsible.

"Fa mesos que estem denunciant la situació dels refugiats a tot el país i, sobretot, a les illes. El fet que hi hagi més de mil persones que estan en tendes de campanya al camp de refugiats de Mória, a Lesbos, és el resultat de la decisió europea de bloquejar aquesta població a l'illa."

Segons Jaeger, l'illa de Lesbos no té capacitat per proporcionar sostre i calefacció als refugiats i proposa traslladar-los a llocs adequats de la Grècia continental.

El portaveu d'ACNUR a Grècia, Roland Schoenbauer, assegura que han traslladat 340 persones del camp de Mória a hotels mentre duri l'onada de fred. Segons diu, la nota positiva és que "ja no hi ha nens dormint a les tendes", però, a la vegada, insisteix que els campaments s'han d'adequar per la nova onada de fred que està previst que arribi a Grècia els pròxims dies.

Schoenbauer creu que la situació més crítica es viu a l'illa de Samos, on neu, pluja i fang han deixat el camp de Vathí en molt males condicions. També a l'illa de Quios la situació és complicada.

"El més preocupant és la situació dels nens petits", diu el portaveu d'ACNUR a Grècia, perquè viuen en tendes sense calefacció enmig d'un terreny enfangat.

Des d'ACNUR, demanen a les autoritats locals que obrin edificis públics buits per acollir els refugiats que viuen en tendes precàries.

 

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut