Brussel·les

Reding assumeix que la UE no pot reconèixer una declaració unilateral d'independència

En la carta de disculpes que Reding va enviar al govern espanyol per les seves declaracions al "Diario de Sevilla", que s'ha filtrat ara, la vicepresident de la Comissió Europea s'acosta a la postura espanyola respecte a una eventual independència de Catalunya.

RedaccióActualitzat
La postura de la Unió Europea respecte a una eventual independència de Catalunya és motiu de disputa entre els governs català i espanyol, una disputa que la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, va escalfar amb unes declaracions al "Diario de Sevilla" que es remunten al setembre, però que a hores d'ara encara porten cua.

Mentre que el govern català va aprofitar les declaracions de Reding per intentar escombrar cap a casa, el govern espanyol va enviar una carta a la vicepresidenta demanant-li una rectificació. Poc després, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va afirmar al Congrés que Reding s'havia disculpat davant de l'executiu de Rajoy per les "desafortunades" declaracions i ara el contingut d'aquesta carta de disculpa l'ha filtrat el diari "El País". En aquest text, datat del 4 d'octubre, Reding va més enllà i s'acosta a la postura espanyola.

"Vull esvair qualsevol dubte sobre la meva posició, que és la mateixa que va expressar el president Barroso en nom del Consell, i que quedi clar que coincideixo plenament en l'anàlisi del marc constitucional europeu que desenvolupes a la teva carta", assegura Reding, en referència al punt de la missiva espanyola, escrita pel secretari d'Estat d'Exteriors, Íñigo Méndez de Vigo, que esmentava l'article 4.2 del Tractat de la UE.

El punt de la carta que Reding assumeix diu: "(...) l'article 4.2 del Tractat de la UE és clar quan assenyala que la Unió haurà de respectar les estructures fonamentals constitucionals i polítiques i la integritat territorial dels estats membres, la determinació dels quals és competència exclusiva d'aquests estats. En conseqüència, la UE no pot reconèixer una declaració unilateral d'independència d'una part d'un estat membre".

Anar al contingut