Recuperen un manuscrit rar del segle XVII (Mossos d'Esquadra)

Recuperen un manuscrit rar del segle XVII inspirat en una llegenda de Montserrat

Una operació dels Mossos d'Esquadra permet recuperar 28 documents de domini públic i una creu gòtica robada fa quaranta anys a l'església de Sant Martí Sarroca

RedaccióActualitzat

Una operació de ciberpatrullatge a la xarxa ha permès recuperar un manuscrit teatral del segle XVII amb un alt interès històric. Es tracta d'un document inspirat en una llegenda de la Mare de Déu de Montserrat, que ja ha estat degudament dipositat a la biblioteca de l'abadia per a una correcta conservació, protecció i difusió.

A banda d'aquest manuscrit, la investigació dels Mossos d'Esquadra de la Unitat Central de Patrimoni Històric de la DIC ha permès recuperar 27 documents antics més, que havien estat extrets o espoliats i que fins ara formaven part de la col·lecció d'un particular.

Tots aquests documents antics d'institucions catalanes medievals estaven en venda a internet, en webs especialitzades de compravenda d'antiguitats i patrimoni històric, i han estat considerats de domini públic i retornats als llocs d'origen.

L'investigat els venia en condicions poc òptimes per a la conservació, al·legant en la mateixa descripció dels productes que podria tractar-se de documents procedents d'arxius públics. Tampoc disposava de cap inventari ni de la documentació de compra dels documents per aportar-ne la traçabilitat.

Els Mossos d'Esquadra han recuperat 28 documents antics de domini públic (Mossos d'Esquadra)

L'interès històric del manuscrit teatral

Inspirat en la llegenda de fra Garí Montserrat i escrit en vers, ha estat qualificat de manuscrit rar. S'anomena "A la Virgen de Montserrat Acto o Comedia compuesta por el muy Reverendo P. Valentín Céspedes" i és una còpia d'una peça original que va ser deslocalitzada del monestir de Montserrat el 1811.

Curiosament, no apareix citat en cap dels repertoris bibliogràfics dels segles XVII i XVIII, però té un gran interès per a la història del teatre català perquè queden pocs testimonis de llegendes de Catalunya.

Recuperen una creu gòtica robada fa quaranta anys

Paral·lelament, els agents de la DIC també han recuperat un creu gòtica processionària del segle XVI, valorada en 30.000 euros. Va ser robada el 1981 de l'església de Sant Martí Sarroca, a l'Alt Penedès, juntament amb altres creus i peces de valor. Més de quaranta anys després, només n'han pogut recuperar una.

La creu gòtica sostreta fa quaranta anys (Mossos d'Esquadra)

Els investigadors van saber gràcies a la col·laboració del bisbat de Sant Feliu de Llobregat que aquesta peça d'alt valor històric i artístic s'exposaria en una subhasta. La intervenció dels Mossos va permetre que la creu fos retornada al bisbat abans que se celebrés, ja que el propietari no va poder aportar documents de compra.

Aquesta peça va participar en l'exposició de creus el 1913 en el primer Congrés d'Art Cristià de Catalunya.

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Patrimoni
Anar al contingut