Barcelona

Recuperades cinc cartes inèdites que el president Companys va escriure quan ja era a presó

Entre els diversos documents que un drapaire va trobar en un pis de Barcelona ara fa uns anys s'han pogut recuperar cinc cartes inèdites que el president de la Generalitat Lluís Companys va escriure quan era a la presó, després dels fets d'octubre del 1934. El destinatari era Jaume Creus, íntim amic dels presidents Companys i Macià.

RedaccióActualitzat
El drapaire Gabriel Domínguez López va trobar les cartes de Companys, juntament amb més documentació, fa molts anys, en un pis de Barcelona. Els textos, actualment penjats al portal de l'Associació i Història de Manresa, Memòria.cat, anaven adreçats a l'industrial i polític d'ERC Jaume Creus, quan tots dos eren a la presó pels fets del 6 d'octubre de 1934.

El conjunt documental també recull dues epístoles de Josep Dancàs, dues de Pere Foix, una de Frederic Escofet, una de Josep Canudas i una altra del fundador d'Unió Democràtica de Catalunya, Manuel Carrasco i Formiguera.

A banda, s'han recuperat deu còpies de cartes que Jaume Creus va enviar a Lluís Companys, Enric Pérez Farrás, Joan Casanovas, Josep Maria Espanya i Ventura Gassol. Unes cartes que evidencien l'amistat que Creus mantenia amb personalitats destacades de la vida política catalana durant la República.

Tota la documentació, 29 han estat les carpetes recuperades, s'ha entregat a l'Arxiu Comarcal del Bages, d'on es traslladarà a l'Arxiu Nacional de Catalunya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut