Recupera un violí del segle XVIII valorat en 22.000 euros que li havien robat: "No m'ho creia"

Es tracta d'un instrument que Joël Sabaté Terrés va heretar del seu avi i que els Mossos van trobar quan van detenir dos presumptes autors de vuit robatoris en l'interior de vehicles estacionats

RedaccióActualitzat

El violinista Joël Sabaté Terrés sortia de tocar en un casament i va aparcar el cotxe al pàrquing de sorra d'un restaurant de Cabrera de Mar, al Maresme.

En sortir de dinar, va veure un vidre trencat i el primer en què va pensar va ser en el violí. No només pel seu valor econòmic, d'uns 22.000 euros, sinó per l'emocional: ell és la tercera generació que el fa servir i tenia la il·lusió que, si així ho volia, també el fes sonar el seu fill.

L'instrument, del segle XVIII, va pertànyer primer al seu avi, músic de cambra, i després a la seva mare, membre de l'Orquestra Simfònica del Liceu. "Era un violí generacional", ha explicat Sabaté en una entrevista a TV3, i ha afegit que per ell era "molt important" mantenir aquesta tradició.

"El dolor que vaig sentir era inexplicable (...) No sabia assimilar que algú em trunqués aquesta quarta generació"

Després de passar els primers moments de "dolor" pel robatori, en Joël va decidir presentar una denúncia. "Però ho vaig fer sense cap esperança perquè tenia molts amics a qui havien robat instruments i mai no els havien recuperat."

Joel Sabater tocant el violí del segle XVIII que ja ha passat per tres generacions de la seva família
Joël Sabaté tocant el violí del segle XVIII que ja ha passat per tres generacions de la seva família (3Cat)

Per això, quan els Mossos van trucar-li per dir-li que l'havien localitzat, en Joël no se'n sabia avenir: "No m'ho podia creure... Va ser una gran sensació d'alegria", recorda. Ara, amb el violí a casa, el seu desig és deixar-lo en mans de la següent generació.


Detinguts els dos presumptes autors

La troballa dels Mossos s'emmarca en la detenció de dos homes de 31 i 33 anys com a presumptes autors d'almenys vuit robatoris a l'interior de vehicles estacionats en diversos pàrquings del Bages.

La investigació va començar quan en un sol dia --el 27 de març-- es van produir sis robatoris amb força en cotxes aparcats a Manresa i a Navàs. Els lladres, a més, van fugir d'un control a Castellbell i el Vilar, i van causar danys a un vehicle policial. L'11 d'abril, haurien comès dos robatoris més en un pàrquing d'un restaurant de Manresa. A mitjan maig van ser detinguts i van passar a disposició judicial.

Diversos objectes robats que els Mossos han trobat al domicili d'un dels detinguts
Diversos objectes robats que els Mossos han trobat al domicili d'un dels detinguts (Mossos)

En registrar el domicili d'un dels arrestats, van trobar, entre altres objectes, el violí del segle XVIII. La policia va poder identificar la peça i el seu propietari a través d'una botiga de venda i reparació d'instruments de Barcelona.

Els Mossos també els acusen de conducció temeràriafalsificació de document públic. La investigació continua oberta, ja que els sospitosos podrien estar implicats en més fets.

ARXIVAT A:
Policial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut