Residència de Tremp
Residència de Tremp
Catalunya al dia

"Recorrien a voluntaris sense formació": sanitaris narren el caos a la residència de Tremp

Tècnics i infermeres asseguren que al centre, on van morir una seixantena de residents durant la pandèmia, hi faltava personal i material

Enllaç a altres textos de l'autor

Pau Rovira

Corresponsal de Catalunya Ràdio a l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà

Actualitzat

Nova jornada de declaracions al jutjat de Tremp per la investigació penal contra la residència Fiella de la capital del Pallars Jussà, de moment en fase d'instrucció. Diversos tècnics sanitaris i infermeres han declarat, aquest divendres, com a testimonis en la causa per homicidi imprudent oberta contra aquesta instal·lació, on van morir de 64 dels 142 usuaris durant un brot de Covid-19.

Els tècnics han explicat que van elaborar informes perquè la residència actués i que el centre va trigar a aplicar les mesures que els van recomanar. Un retard que, segons apunten, va provocar que el nombre de positius augmentés i que l'estat dels ja contagiats empitjorés.

A la sortida del jutjat, Maria Nolla, advocada de l'acusació particular, ha assenyalat que els sanitaris han constatat una important falta de personal.

"Es va haver de recórrer a voluntaris sense formació prèvia en tractament sanitaris, que no tenien res a veure amb el món de les residències i que van fer el que van poder per atendre els residents" 

A més, els testimonis han insistit que faltava material de protecció contra el coronavirus, fins al punt que, segons han declarat, la mare d'un treballador va haver de comprar guants perquè no n'hi havia.

Mantenen que "la residència es va convertir en un hospital", amb pràcticament tots els residents i treballadors contagiats, i que "el centre no tenia les instal·lacions correctes per poder gestionar la gravetat d'alguns residents i per portar un control mèdic adequat de totes les seves patologies prèvies, que amb la covid es van agreujar i van causar la mort de molt d'ells".

L'exdirectora de la residència de Fiella de Tremp, al centre, entrant a declarar al jutjat de Tremp acompanyada de les seves advocades
L'exdirectora de la residència de Fiella de Tremp assegura que el centre funcionava correctament (ACN)

Pluja d'acusacions

Fa un mes, van declarar també els familiars de les víctimes, que van assegurar que els residents van passar gana, set i fred. A més de denunciar el descontrol i la desatenció que van patir, també es van queixar de la falta d'informació respecte a les defuncions.

Alguns dels familiars dels usuaris van qualificar la residència de "la casa dels horrors" i van acusar els seus responsables de "deixar-los morir". 

Per la seva banda, la fundació Fiella -titular del centre- es va defensar argumentant que els fets van passar quan aquest ja estava intervingut per la Generalitat de Catalunya.

A més d'aquesta causa per homicidi imprudent, la residència de Tremp també té oberts dos procediments judicials més, per un delicte contra la seguretat dels treballadors i per tracte vexatori als usuaris.

ARXIVAT A:
SalutResidències gent gran Covid-19
Anar al contingut