Plantació ecològica en una finca de Penelles, a la Noguera
Plantació ecològica en una finca de Penelles, a la Noguera

Rècord de producció ecològica als camps catalans: gairebé 1 de cada 4 hectàrees són eco

La superfície d'aquest tipus de conreus creix a totes les demarcacions i és especialment destacada en vinyes i oliveres

Enllaç a altres textos de l'autor

Pere Joan Álvarez

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

@PereJoanAlvarez

Creix la producció agrària ecològica a Catalunya, amb dades rècord. El 22,5% de la superfície conreable i de pastures al país ja és ecològica i s'hi dediquen 5.333 productors i elaboradors.

Així ho recull el balanç presentat pel Departament d'Acció Climàtica en relació amb l'any 2023, que constata que les xifres s'acosten a l'objectiu marcat per la Unió Europea.


Creixement sostingut

Les dades confirmen que es manté la tendència a l'alça d'aquest tipus de producció al país. Així, respecte a l'any passat, creix un 4% la superfície agrària ecològica, que ja arriba a les 284.000 hectàrees.

Per demarcacions, la de Lleida és la que concentra més hectàrees, gairebé 140.000; això és un 1,73% més que l'any anterior i representa prop de la meitat del total.

La segona posició, a molta distància, és per Girona, amb una mica més de 56.353 hectàrees i un creixement del 4,72%. La segueix de prop Barcelona, que supera les 54.500 hectàrees i és la que més ha crescut l'últim any, amb un augment del 7,88%. I, en darrer lloc, se situa Tarragona, amb 31.000 hectàrees i un creixement del 6,89%.

Si ens fixem en els operadors -és a dir, productors, elaboradors i comercialitzadors-, pugen un 6% els que treballen de manera ecològica. I, pel que fa als cultius, la vinya i l'olivera lideren l'agricultura eco catalana. En el cas del raïm, aquesta tipologia de producció ja representa el 42% del total.

La nota negativa la trobem, sobretot, en la plantació ecològica d'arbres fruiters. El 2023 van disminuir un 7% les hectàrees conreades respecte a l'any anterior. També va caure la producció ecològica de tubercles i plantes aromàtiques. Tot i així, la plantació ecològica d'aquests tres cultius ha crescut notablement l'última dècada.

La demarcació de Lleida és la que concentra més hectàrees de conreus ecològics
La demarcació de Lleida és la que concentra més hectàrees de conreus ecològics (Pere Joan Álvarez/3Cat)

Segons la directora general d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisenda Guillaumes, Catalunya se situa en posicions capdavanteres pel que fa a la producció ecològica a Europa, amb una superfície que s'acosta, progressivament, al 25% del total fixat per la Unió Europea de cara a l'any 2030.

Guillaumes destaca que l'increment en vinya ecològica ve donat pel clima mediterrani, que afavoreix que aquest conreu no tingui tantes malalties derivades dels fongs.

"El clima mediterrani és menys humit que el del nord o el centre d'Europa. Som l'enveja d'Alemanya o altres països perquè ja els agradaria tenir un percentatge de superfície ecològica com el nostre."

A més, subratlla que "som líders a Europa pel que fa al sector secundari i terciari", i assenyala que "el 27% dels elaboradors de productes ecològics a nivell de l'Estat són catalans, així com el 26% dels comercialitzadors i el 32% dels importadors".

De fet, més enllà de la superfície agrícola, l'any 2023 es van comptabilitzar a Catalunya 2.886 agroindústries ecològiques, així com 1.135 explotacions ramaderes eco (un 3,5% més que l'any anterior).


Per qui i per quant?

Pel que fa a la facturació, la darrera dada disponible és de l'any 2022. El creixement va ser d'un 8,74% i va arribar als 1.294 milions d'euros. En l'última dècada, el volum de facturacions bio s'ha multiplicat per set.

La major part de la producció ecològica catalana es queda a l'Estat espanyol
La major part de la producció ecològica catalana es queda a l'estat espanyol (Pere Joan Álvarez/3Cat)

En relació amb el destí de les vendes dels productes elaborats en ecològic, el 41% es queda a Catalunya. El 26% va a la resta d'Espanya, un 17% té com a destí els altres estats de la Unió Europea i, finalment, un 16% s'exporta a tercers països.

Destaca el cas dels Estats Units, on exportem majoritàriament vins, caves i olis ecològics.

De menjar-ne a produir-ne

Les dades s'han donat a conèixer, aquest dimecres, a una finca de l'empresa familiar Pomona Fruits situada a la població de Penelles, a la Noguera, on hi ha una explotació de fruiters amb producció ecològica.

El propietari, Xavier Viladot, té unes 30 hectàrees on conrea olives, pomes, peres o paraguaians. Recorda que, ja fa 15 anys, va decidir començar a produir sense l'aplicació de productes químics perquè a la família ja n'eren consumidors.

"Quan vam tenir fills, vam decidir canviar de mode de vida i passar de consumir producte convencional a producte ecològic. Com que érem productors, a més de consumir-ne, vam decidir produir-ne."

Per tal de potenciar projectes com el seu, el govern ha aprovat fa poc el pla d'acció de la producció ecològica, que inclou 132 accions, entre les quals el foment de la demanda entre els consumidors i els productors.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologiaSostenibilitatAgricultura
Anar al contingut