El sector editorial rebrà un impacte fort en el seu compte de resultats si el Sant Jordi no rep el suport esperat

Les recomanacions de Sant Jordi 2020 de llibreters confinats

Pere GavíriaActualitzat

Llibreteres i llibreteres confinats per la Covid-19 en un Sant Jordi atípic ens fan recomanacions per ajudar-nos a fer una bona tria de narrativa en català, en castellà, en llengua estrangera, i també ens recomanen àlbums il·lustrats per als més petits.


Narrativa en català

Recomanacions fetes per Isabel Casas, llibretera de Llegim? (Igualada) i per Joana Serra, llibretera de La Llibreria Catalana (Perpinyà)

"Les set vides d'un gat rus", Joan-Daniel Bezsonoff. Avenç

Edició especial en un únic volum de la trilogia de memòries de joventut d'aquest autor rossellonès a qui li agrada parlar especialment d'amor i de guerra. Amb una prosa acurada i amb un estil de vegades enciclopèdic que remet a un munt de referències artístiques, musicals o literàries.

"Guillem", Núria Cadenes. Amsterdam

Novel·la de no-ficció sobre l'assassinat de l'activista Guillem Agulló l'11 d'abril del 1993 per un grup de feixistes. El llibre relata els fets i aporta documentació sobre un cas polèmic, en què la justícia no hi va veure cap mòbil polític.  

"El teu gust", Isabel-Clara Simó. Bromera

Novel·la pòstuma de l'escriptora valenciana Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, al voltant de la decapitació, entesa com la pèrdua del cap per alguna cosa, per una gran passió, per un gran amor. Un llibre en què s'entreveu l'adeu de l'autora, que ja estava molt malalta mentre l'escrivia.

"La memòria de l'aigua", Montse Barderi. Columna

Premi Prudenci Bertrana, és la història de tres generacions de dones de la mateixa família que lluiten per canviar el seu destí. A través seu, el llibre fa un recorregut per la Catalunya més desafavorida, des de finals del segle XIX fins a l'actualitat.

"Gina", Maria Climent. L'Altra

Debut d'aquesta escriptora d'Amposta sobre una jove protagonista diagnosticada d'esclerosi múltiple que vol tenir un fill. Una novel·la sobre fer-se gran que parteix de l'experiència de l'autora, tot i que no li agrada definir el relat d'autoficció. Escrita amb molta sensibilitat, en ebrenc i amb molt sentit de l'humor.

 

 

Narrativa en castellà

Recomanacions fetes per Montsant Fonts, llibretera de Gaudí (Reus) i per Maria Teresa Calabús d'El Cucut (Torroella de Montgrí).

"A corazón abierto", Elvira Lindo. Seix Barral

Àlbum familiar de l'escriptora madrilenya en què explica la seva infantesa i joventut, la relació amb els seus germans i la seva mare i, especialment, amb el seu pare. Retrat íntim d'una família de classe mitjana espanyola durant el tardofranquisme i la Transició.

"El último barco", "La playa de los ahogados", "Ojos de agua", Domingo Villar. Siruela

Novel·les protagonitzades per l'inspector Leo Caldas amb gran èxit de crítica i públic traduïdes a diferents idiomes i, en el cas de "La playa de los ahogados", portada a la gran pantalla. Aquest autor gallec ambienta les històries a Vigo i escriu en gallec i castellà al mateix temps.

"La madre de Frankenstein", Almudena Grandes. Tusquets

Cinquena entrega i penúltima de la sèrie "Episodios de una guerra interminable" que fa anys que ocupa Almudena Grandes. Una novel·la creada a partir del cas de la coneguda parricida Aurora Rodríguez Carballeira. Al seu voltant apareixen la resta de protagonistes que retraten l'Espanya franquista.

"A lo lejos", Hernán Díaz. Impedimenta/Periscopi

Aquest escriptor argentí que va passar la infantesa a Suècia i, ara, viu a Nova York escriu un western sobre dos germans suecs que emigren a Nova York. Per error, un d'ells acaba a San Francisco i haurà de passar autèntiques peripècies per travessar els Estats Units i reunir-se amb el seu germà.

"Casas y tumbas", Bernardo Atxaga. Alfaguara

L'últim Premi Nacional de les Lletres publica nova novel·la amb històries creuades que recorren diverses dècades de la història d'Espanya entre Madrid i el País Basc. Atxaga torna a demostrar ser un mestre en la creació de paisatges i personatges.

"No cerramos en agosto", Eduardo Palomares. Libros del Asteroide

Un detectiu novell es queda de guàrdia a l'agència on fa de becari i, inesperadament, s'haurà de fer càrrec d'un cas que cada cop es fa més complicat. Novel·la negra que beu dels grans referents, com Camilleri o Màrkaris, i que fa un retrat social de la Barcelona contemporània.

"Nuestra parte de la noche", Mariana Enriquez. Anagrama

Guanyadora del Premi Herralde, és una història on el terror sobrenatural es creua amb els terrors més reals. Un pare i un fill travessen l'Argentina per carretera durant els anys de la junta militar i el fill es veu cridat a ser un mèdium en una societat secreta.

 

 

Narrativa estrangera

Recomanacions fetes per Àlvar Masllorens, llibreter de La Temerària (Terrassa) i Andrea Giovannoli, llibreter de L'Argonauta (Balaguer)

"Fidelitat", Marco Missiroli. Angle

Aquest èxit absolut a Itàlia que s'ha endut el premi Strega jove posa damunt la taula el concepte de fidelitat. Un suposat malentès entre una parella desperta dubtes i reflexions sobre la fidelitat cap als altres i cap a un mateix.

"Una república com si...", Alaa Al Aswani. Edicions 1984

Novel·la coral ambientada en plenes protestes del 2011 a la plaça Tahrir, al Caire. Cada personatge juga un paper en una revolució que canvia el destí del país i de cadascun d'ells. La publicació del llibre encara està prohibida a Egipte.

"Màquines com jo", Ian McEwan. Anagrama

Ambientada a Londres als anys 80 del segle passat en un escenari distòpic: el Regne Unit ha perdut la guerra de les Malvines i el científic Alan Turing no s'ha suïcidat sinó que continua viu i dedicat al desenvolupament de la intel·ligència artificial amb resultats sorprenents.

"Les lleialtats", Delphine de Vigan. Edicions 62/Anagrama

Radiografia introspectiva de la realitat dels adolescents a través de les experiències d'en Théo i en Mathis, dos joves parisencs que cauen en la depressió i l'alcoholisme.

"El ball", Irène Némirovsky. Petits Plaers Viena/Salamandra

La venjança d'una adolescent enrabiada perquè no li deixen assistir al ball que organitza la seva família, que s'acaba de traslladar a un dels bulevards més luxosos de París. Una de les obres més emblemàtiques d'aquesta escriptora francesa jueva d'origen ucraïnès.

"Negra la brisa lluent", David Vann. Periscopi

Una de les veus més reconegudes de la literatura nord-americana aborda el mite de Medea a partir de la travessia del vaixell Argo pel mar Negre. Una oda lírica a la ràbia i la llibertat d'una de les figures més dures i monstruoses que ens han arribat de la tradició clàssica.

"L'últim amor de Baba Dúnia", Alina Bronsky. Les hores

Baba Dúnia és una dona gran que torna al seu poble, a prop de la zona d'exclusió de Txernòbil, on vol refer la seva vida. L'arribada d'un estrany ho capgira tot.

 

 

Per als més petits... recomanacions d'àlbums il·lustrats infantils

Recomanacions fetes per Paula Jarrín, llibretera d'Al·lots (Barcelona) i Maite Cusó, llibretera a Pebre negre (Barcelona).

"El guardalluna", Zosienka. Editorial Juventud

L'Emili té una nova tasca com a guardalluna: vetllar per la lluna perquè la seva llum arribi a tots els animals nocturns. Però què passa quan la lluna comença a minvar a poc a poc fins a desaparèixer?

"Avis, piranyes i altres històries", Rocío Bonilla. Animallibres

Un dia, en Nico i l'avi Roderic van escapar de mil piranyes. Una altra vegada van creuar la mar en un vaixell pirata. Han viscuts aventures i, a més, l'avi li ha ensenyat tot de coses. Perquè gràcies als avis i les àvies, aprenem.

"Els infants de la resistència", Benoït Ers/Vincent Dugomier. Editorial Base

Un llibre especialment per a nens a partir dels 8 però també en gaudeixen els adults. La visió de la Resistència a la França ocupada pels nazis a través d'uns nens. Ja se n'han publicat sis volums.

"Soc d'un poble", Roba estesa. Sonia Alins/Juanjo Barco. Editorial Nanit

Una cançó contada que vol parlar als més petits i no tan petits de valors com la diversitat, el respecte i la tendresa, i que es basa en la idea que el món pot ser millor si cadascun de nosaltres hi posa el seu granet de sorra.

"Això els grans no ho fan", Davide Cali/Benjamin Chaud

Els grans mai no criden, no diuen paraulotes, no fan trampes, no s'obliden de les coses, no donen la culpa als altres d'alguna cosa que han fet ells, no arriben tard… No serà que diuen als nens que no facin certes coses que ells SÍ QUE fan?

"Faules d'Isop", Marta Altés. Blackie Books

Meravellosament repensades per Elli Woollard, brillantment traduïdes per Jaume C. Pons Alorda i bellíssimament il·lustrades per Marta Altés. Un clàssic per a tota la vida.

"Tots els colors de l'amor", Alba Castellví Miguel. Bindi Books

La Clara té una família molt gran, i això està molt bé. Però la Clara també té un germà petit i això ja no ho està tant, de bé, perquè en Roc és un aixafaguitarres. Un matí la Clara baixa al parc de sota casa i coneix una pintora estrafolària a través de la qual connecta amb els seus sentiments i descobreix que si estimem moltes persones, l'amor és més gran i colorit.

ARXIVAT A:
Sant Jordi Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut