Les pluges i inundacions han sigut d'una gran intensitat a Noruega
Les pluges i inundacions han sigut d'una gran intensitat a Noruega (EFE/Annika Byrde)

Rebenta una presa a Noruega a causa dels aiguats i evacuen milers de persones

Les fortes pluges i les inundacions pel temporal Hans han causat l'enfonsament parcial de la presa d'una central hidràulica

RedaccióActualitzat

Milers de persones a Noruega han hagut de ser evacuades per les inundacions provocades pel temporal Hans, que fa uns dies que assetja el país.

Les fortes pluges han fet desbordar diversos rius i han causat l'enfonsament parcial d'una presa de la central hidroelèctrica de Braskereidfoss, al sud.

L'aigua ha desbordat una resclosa en una central elèctrica del sud del país (EFE/Cornelius Poppe)

La planta se situa al riu Glomma, el més llarg i cabalós de Noruega, i no ha pogut obrir les comportes perquè la sala de control estava inundada pels aiguats.

En un primer moment, la policia ha considerat la possibilitat de fer volar una de les barreres per alleugerir la pressió de l'aigua, però finalment ha decidit no fer-ho perquè l'explosió hauria sigut difícil de controlar.

Ara els funcionaris tenen l'esperança que es produeixi un anivellament gradual de l'aigua.

La planta no ha pogut obrir les comportes perquè la sala de control s'ha inundat (EFE/Cornelius Poppe)
La sala de control de la planta s'ha inundat i no s'han pogut obrir les comportes (EFE/Cornelius Poppe)
 

"Una situació de crisi"

La governadora del comtat d'Innlandet, Aud Hove, en una de les zones més afectades, ha explicat que hi ha més d'un centenar de carreteres malmeses per esllavissades de terra o inundacions, que estan deixant en molts casos gent aïllada:

"Estem en una situació de crisi de dimensions nacionals. Els serveis d'emergència corren el risc de no poder arribar a les persones que necessiten ajuda".

Un càmping inundat després del desbordament del riu Dokka (EFE/Stian Lysberg Solum)

Per la seva banda, el Ministeri de Seguretat Pública de Noruega ha desplegat helicòpters per ajudar els serveis de rescat a tot el país.

La responsable del ram, Emilie Enger Mehl, ha reconegut que hi ha "enormes danys materials" i que "és una situació molt crítica a gran part del país" per la quantitat de persones afectades.

El govern promet suport

El primer ministre noruec, Jonas Gahr Store, ha visitat diverses de les zones afectades i ha qualificat la situació de "molt greu", a més de garantir suport als afectats:

"Cap persona, municipi o comtat estarà sol, la societat noruega estarà amb ells".

Cases arrasades per una esllavissada al comtat d'Innlandet
(EFE/Cornelius Poppe)

De moment, les autoritats noruegues no han informat de víctimes mortals a causa del temporal als països escandinaus.

A més de les carreteres tallades, també s'han hagut d'interrompre diversos trams de ferrocarril, com el que uneix Oslo amb l'aeroport de la capital.

Diverses línies de tren s'han ensorrat i s'han hagut d'interrompre (EFE/Frederik Ringnes)

Conseqüència del canvi climàtic

Tant les altes temperatures que hi ha al sud d'Europa com les fortes tempestes del nord del continent són fenòmens extrems conseqüència del canvi climàtic

Vista aèria d'unes cases afectades pel temporal a Noruega (EFE/Stian Lysberg Solum)

La ministra de Seguretat Pública noruega, Emilie Enger Mehl, ha avançat que, tot i que el país nòrdic "té una bona preparació bàsica" per combatre fenòmens meteorològics extrems, l'escalada de situacions crítiques només ha fet que començar:

"Sabem que podrem experimentar temps extrems, més tempestes i un clima més impredictible els pròxims anys. Crec que la majoria de la població està d'acord que hem de continuar preparant-nos per als anys vinents".

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaNoruega
Anar al contingut