Ghouta, Síria

Almenys 70 morts per asfíxia en un atac amb armes químiques a Douma

Washington demana a Rússia que deixi de donar suport militar al president sirià Bashar al-Assad

RedaccióActualitzat

Una setantena de civils han mort per asfíxia a la ciutat rebel de Duma, a la regió siriana de Ghouta Oriental, després d'un atac aeri en què s'haurien fet servir productes químics. La majoria de les víctimes són dones i infants. Grups rebels i l'ONG Cascos Blancs assenyalen l'exèrcit de Bashar al-Assad com l'autor de l'atac químic.

El balanç de víctimes podria créixer perquè hi ha centenars de ferits. Els pocs centres mèdics que queden en peu a la ciutat de Duma estan saturats i no dónen a l'abast per atendre els centenars de ferits amb dificultats respiratòries que els arriben.

El Departament d'Estat dels Estats Units s'ha declarat horroritzat per la notícia, i ha reclamat una resposta internacional immediata. Washington demana a Rússia que deixi de donar suport al president sirià Bashar al-Assad.

El president Donald Trump ha dit que el president sirià Bashar al-Assad "pagarà molt car" aquest atac químic contra la població civil i ha acusat directament Vladimir Putin, Rússia i l'Iran d'estar darrera de "l'animal d'Assad".

 

 

 


El règim sirià s'ha afanyat a negar l'atac amb armes químiques, al·legant que són els rebels els que fabriquen aquesta propaganda per impedir que Al-Assad acabi controlant els suburbis de Damasc.

 

 

Moscou ha negat de forma contundent que hi hagi hagut cap atac amb armes químiques a la ciutat de Duma. El general rus Yur Yevtushenko ha dit que les informacions sobre un atac amb productes químics són falses i assegura que quan la ciutat de Duma estigui lliure de rebels estan disposats a enviar els seus especialistes per analitzar el terreny.

De moment no hi ha cap font independent que certifiqui l'atac químic, que el règim sirià nega categòricament. Els rebels, però, han difós imatges i filmacions on es veuen nens plorant, amb els ulls envermellits, mentre els tracten amb inhaladors.

Els voluntaris i els serveis sanitaris que han atès les víctimes han descrit símptomes de sufocació entre els ferits, uns símptomes compatibles amb l'exposició al gas de clor, un producte tòxic.

L'Observatori Sirià dels Drets Humans, per la seva banda, ha indicat que no està en condicions ni de confirmar ni de desmentir les acusacions d'ús d'armament químic.

La Unió Europea veu evidències "d'un nou atac químic del règim sirià" i demana a Rússia i a l'Iran que facin servir la seva influència sobre Bashar al-Assad per evitar nous atacs.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut