La seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt (Reuters/Heiko Becker)
La seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt (Reuters/Heiko Becker)

Rebaixa dels tipus d'interès al juny? El BCE no es mou encara, però ja apunta a l'estiu

Lagarde admet que la inflació està afluixant i rebaixa les previsions de creixement de la zona euro

Francesc SerraActualitzat

La primera retallada dels tipus d'interès s'acosta, i tot apunta al juny. La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha evitat aquest dijous en roda de premsa assumir un compromís explícit en aquest sentit, però els senyals hi són.

D'entrada, perquè el BCE preveu que la inflació afluixarà encara més del previst; al mateix temps, el banc ha rebaixat les seves previsions de creixement de l'economia de la zona euro. Són dos arguments a favor de la baixada dels tipus d'interès, perquè amb els preus sota control ja no caldria una política tan restrictiva, tenint en compte també que la frenada del crèdit està tocant de ple l'activitat econòmica.

A més, en la seva roda de premsa, Lagarde ha marcat l'estiu com l'horitzó per tenir les coses clares. "Hem de tenir més evidències, més dades", ha dit Lagarde, "i sabem que aquesta informació la tindrem en els pròxims mesos; en sabrem una mica més a l'abril, però molt més al juny".

 

Els tipus es mantenen en el 4,5%

El Banc Central Europeu ha mantingut aquest dijous els tipus d'interès de referència en el 4,5%, el màxim de les últimes dues dècades. En el seu comunicat, el banc pronostica que la inflació mitjana serà del 2,3% aquest any i del 2% el 2025, en línia amb els objectius oficials.

Ara bé, el banc evita donar per guanyada la batalla contra la inflació. Insisteix que els salaris estan pujant a la zona euro i que això pot propiciar una nova escalada del consum i, per tant, dels preus. És una manera de no comprometre's del tot i retenir cert marge de maniobra.


La data clau, el 6 de juny

Descartada la pròxima reunió --convocada per a l'11 d'abril--, el més lògic és apuntar al 6 de juny com la primera data per a una retallada dels tipus d'interès. Però, paradoxalment, tot pot dependre del que passi a milers de quilòmetres de Frankfurt, a l'altra banda de l'Atlàntic.

Perquè el BCE ja ha admès que va cometre l'error de tardar massa a apujar els tipus d'interès en plena espiral de preus l'any 2022, mentre que la Reserva Federal va reaccionar molt abans. Ara, repetir l'error i precipitar-se a l'hora d'abaixar tipus és un moviment que, políticament, Christine Lagarde preferiria estalviar-se, tenint en compte que estats membres com Alemanya s'ho miren amb molt escepticisme.  


En mans de la Fed?

Per tant, tota l'atenció està posada sobre la Reserva Federal. Com que van començar abans a endurir la política monetària, s'espera que siguin els primers de començar a afluixar-la. Una data possible seria la reunió del 19 i 20 de març.

Però això, que semblava pràcticament segur fa uns mesos, ara tampoc pot donar-se per fet. Perquè els Estats Units són en any electoral, i un bàndol --el demòcrata-- demana una baixada de tipus per animar encara més l'economia, mentre que Donald Trump ho veu com una ingerència de la Casa Blanca i amenaça de canviar al president de la Fed quan torni al poder si "ajuda" el seu rival.

 

ARXIVAT A:
Banc Central Europeu
Anar al contingut