Realitat virtual per reduir l'ansietat dels infants abans d'entrar a quiròfan

Per als especialistes, és molt important que els nens tinguin informació del que es trobaran

Marta ArrufatActualitzat

El Julen té la llengua massa enganxada i ha de passar per quiròfan per arreglar-ho. És una operació menor, però li posaran anestèsia general. Una situació que acostuma a generar ansietat als nens i als seus pares. Però el Julen sap molt bé com anirà tot el procés. A la visita preanestèsica li van donar un kit amb unes ulleres virtuals on ha pogut veure i li han explicat com és el preoperatori, i ha pogut veure el quiròfan on l'operaran i on estarà quan es desperti. Saber com és on ha d'anar ho fa tot més fàcil per a tots.

"Perquè així no estàs tan nerviós per saber què et faran mentre estàs adormit." (Julen Santos Priego, 10 anys)

"Estem... Jo almenys estic tranquil·la. Sí, tranquils, és una cosa ràpida i no passa res  (Sílvia Priego Gamero i  Rubén Santos Arroyo, pares del Julen) "El Julen està fins i tot il·lusionat amb l'operació."

 

 

 

 

"És bàsicament poder controlar les variables del que es trobarà el dia de la cirurgia. Què vol dir això? Que el nen ve aquí amb la por de la cirurgia, però a més a més que ve a un lloc totalment hostil per a ell, perquè ell no té ni idea d'on va, i el que hem d'aconseguir amb això és que es familiaritzi amb l'àrea on estarà ell i que conegui perfectament el procediment."

Reduir l'ansietat als nens que han de passar per quiròfan és un objectiu dels hospitals que es pot afrontar de maneres molt diferents. Sovint es busquen tècniques de distracció, però a l'Hospital Germans Trias i Pujol aposten per fer-ho des del coneixement.

"A partir dels quatre anys els nens accepten molt bé la informació, molt millor del que els pares es pensen. I a partir dels 6, 7, 8, a part de saber i tenir coneixement, els nens el que volen és participar de la presa de decisions, per tant, és importantíssim que tinguin informació, bona informació del que es trobaran. Informació real. No intentar un món que després no és el que es trobaran" (Teresa Franco, anestesiòloga pediàtrica Hospital Germans Trias i Pujol).

 


Tot el programa ha estat dissenyat per un jove equip català. Ho explica  Tomàs Lóbez Pérez, impulsor de Nixi for Children, explica l'objectiu del programa:

"Tenia ganes d'aprofundir més en l'eina que és la realitat virtual com una eina d'entrenament que et permet viatjar a un altre espai, no com una distracció. El meu focus era anem a apofitar el potencial de la realitat virtual per ajudar els nens a afrontar els problemes, no tant a distreure'ls, fer-ho tot molt més natural. O sigui, que el procés pel quiròfan no sigui un moment traumàtic i d'ansietat màxima sinó que sigui un procediment mèdic més i després que si el nen s'ha de tornar a operar, perquè hi ha molts nens que s'operen varies vegades, quan la primera vegada és traumàtica fa que la resta de vegades també ho sigui, no? Si podem fer que la primera vegada sigui tranquil·la, doncs podem aconseguir que les altres siguin més tranquil·les, també".

Saben que empoderar els nens funciona i ara ho estan quantificant en un assaig clínic. Aleatòriament triaran 240 pacients. A la meitat els donaran el kit amb les ulleres i a l'altra meitat no. En tots ells estudiaran:
   - el grau d'ansietat del nen/a a la sala d'espera (mesurant el nivell de cortisol en saliva) i en el moment d'inducció de l'anestèsia.  
   - L'ansietat dels pares a la sala d'espera i en el moment de la separació
   - el grau de deliri a la sala de despertar
   - les regressions de conducta a les 24 h, als 15 dies i al mes.

En un any tindran els resultats i podran quantificar exactament en què beneficia aquest coneixement.
Per al Julen és hora d'adormir-se per a la intervenció i ho fa tranquil·lament. L'operació és ràpida i sense cap complicació. L'última recomanació mèdica: que els seus pares li comprin un gelat per ajudar a desinflamar la llengua.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut