Lima

Rajoy diu que la Declaració de Sobirania "no serveix per a res", però demana un informe a l'advocacia de l'Estat

El president espanyol considera que la Declaració de Sobirania aprovada al Parlament "no serveix per a res". Tot i això, demanarà un informe a l'advocacia de l'Estat per saber si cal recórrer-la al Constitucional i què pot passar si s'opta per no presentar recurs.

RedaccióActualitzat
La Declaració de Sobirania del Parlament de Catalunya "no serveix per a res". Aquest és el veredicte del president espanyol, Mariano Rajoy, sobre la declaració conjunta aprovada a la cambra catalana. Des del Perú, Rajoy assegura que "pretendre posar-ho en dubte tot i aprovar resolucions que no són en el que és l'esperit constitucional crec que no serveix per a res".

El president del govern espanyol s'ha referit a l'aprovació al Parlament de Catalunya de la Declaració de Sobirania durant el seu viatge oficial per l'Amèrica Llatina. Rajoy ha afirmat, rotund, que ara cal no distreure's de l'objectiu essencial, que és sortir de la crisi econòmica. S'ha mostrat convençut que Espanya "tirarà endavant", com ja ha passat en altres etapes.

Tot i aquestes afirmacions, el govern espanyol demanarà un informe a l'advocacia de l'Estat sobre la Declaració de Sobirania. La intenció del govern de Rajoy és saber com ha d'actuar en aquest assumpte per no trobar-se que quan vulgui aturar jurídicament el procés ja sigui massa tard. És a dir, conèixer si cal recórrer-la al Tribunal Constitucional i què pot passar en un futur si s'opta per no presentar recurs. Així ho ha explicat el president als periodistes que l'acompanyaven a l'avió que el portava del Perú a Xile. En aquest sentit, Rajoy ja ha avisat que el seu executiu "aplicarà la llei sempre".

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha concretat en la roda de premsa del Consell de Ministres, que l'objectiu és analitzar l'abast de la resolució per si cal procedir a la seva impugnació. La vicepresidenta ha explicat que l'informe s'ha demanat amb caràcter d'urgència.

Soraya Saénz de Santamaría ha volgut destacar que el suport a la declaració "no ha arribat a la majoria excepcional que alguns reclamaven", ja que ha obtingut 85 vots a favor, que no són ni els dos terços necessaris per modificar un Estatut d'Autonomia. La vicepresidenta ha afegit que la declaració no s'ajusta al marc de convivència, afegeix incertesa i no està en la línia europea.

Malgrat la petició de l'informe, Rajoy també ha estès la mà a Artur Mas "apostant per la convivència i pel diàleg" i advertint-lo que "per descomptat, el govern aplicarà, com és la seva obligació, la llei sempre, ja que per això ens han elegit els espanyols".

Mariano Rajoy ha fet aquestes declaracions en una compareixença amb el seu homòleg peruà, Ollanta Humala, a Lima.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut