El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu (EFE)
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu (EFE)
Madrid

Rajoy diu que Catalunya es pot incorporar "quan vulgui" al debat pel nou finançament

"La invitació està oberta i és permanent", afirma el president espanyol després de la Conferència de Presidents sense els caps de govern de Catalunya i Euskadi

RedaccióActualitzat

Catalunya es pot incorporar "quan vulgui" al grup de treball que ha de negociar el nou model de finançament autonòmic. Ho ha afirmat el president espanyol, Mariano Rajoy, després de la Conferència de Presidents, a la qual no han assistit ni el president de Catalunya ni el d'Euskadi. Rajoy ha remarcat que la Generalitat, tot i haver declinat anar a la reunió, està a temps d'afegir-se al debat.

"La invitació està oberta i és permanent. Quan vulguin poden incorporar-se a tots els grups de treball que hem constituït avui. No penso fer cap retret. Seria bo que fossin aquí."

Rajoy ha anunciat que la Conferència de Presidents es reunirà cada any i s'avaluarà el compliment dels acords cada sis mesos. Ha deixat clar, per això, que el debat del nou finançament autonòmic es posarà en marxa amb Catalunya o sense.

"No podem parar un tema que li importa a tothom perquè hi hagi algú que decideix no venir a la reunió. No em cap al cap que hi hagi una reunió per debatre com es financen les comunitats autònomes, que sigui una reivindicació de tots, i algú no hi vulgui anar."

Segons Rajoy, en el termini d'un mes es posarà en marxa el grup de treball amb l'objectiu de tancar un sistema nou abans d'acabar l'any.

Sobre la petició de Carles Puigdemont que Catalunya rebi un tracte bilateral, Rajoy l'ha rebutjat però ha destacat que està obert a reunir-se amb tothom que estigui interessat a veure's amb ell. "Encantat de veure'm amb el senyor Puigdemont", ha conclòs: 

"Una cosa és que parlem i l'altra, que hi hagi unes decisions per a uns i unes decisions totalment diferents per als altres. El model l'haurem d'acordar entre tots."

La sisena Conferència de Presidents autonòmics, que ha tingut lloc al Senat, s'ha allargat fins a quarts de set del vespre, quan ha comparegut Rajoy. El president espanyol ha qualificat la cita de "molt constructiva" i ha citat com a prioritat del seu govern la creació d'ocupació per "mantenir i millorar" els serveis públics.

És la segona trobada d'aquestes característiques que organitza un govern de Mariano Rajoy. A l'última, el 2012, hi va assistir el president Mas. El president Puigdemont es va adreçar per carta a Mariano Rajoy per explicar-li que no hi aniria perquè la considera "una posada en escena sense resultats".

 

 

El vent fa caure les banderes

L'anècdota de la reunió ha passat al matí. A primera hora, i abans que arribessin els assistents a la conferència, el vent ha fet caure les banderes instal·lades a l'exterior del Senat per a la foto de família i les han hagut de tornar a posar dretes.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut