Madrid

Rajoy descarta abaixar el preu de la llum i confia en la pluja per abaratir-lo

El president espanyol rebutja un concert fiscal per a Catalunya, no sap que l'advocat del PP ha demanat anul·lar el judici de Gürtel. També admet: "No vaig al cine. Llegeixo novel·les"

RedaccióActualitzat

Després d'arribar a rècords en el preu de la llum els últims dies, coincidint amb l'onada de fred, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha descartat adoptar mesures extraordinàries per abaixar el preu de la llum. Ara bé, confia que la factura baixi per la pluja dels pròxims dies: "Plourà".

El president espanyol ha explicat, en declaracions a Onda Cero, que el preu de la llum es troba en nivells del 2015, tot i que ha pujat respecte al 2016. Segons els càlculs de l'executiu, el preu de l'electricitat pujarà, de mitjana, uns 100 euros anuals (8 euros al mes) respecte al 2016. Un increment que ha atribuït al fet que l'any passat va ser "excepcionalment bo" per la caiguda del preu del petroli.

"En aquest moment estem a nivells de l'any 2015. Aquest any pujarà respecte al 2016, que ha estat un any excepcional, però perquè en els últims dies ha pujat el preu del petroli un 100% i això afecta el preu de l'electricitat".

El president espanyol, però, ha assegurat que l'augment de l'electricitat no afecta només Espanya, sinó també altres països de la UE. En aquest sentit, ha dit que els preus del megawatt/hora d'aquest dijous se situen en 89 euros a Espanya, respecte dels 110 euros d'Itàlia o Suïssa, o els 109 euros a França.

Rajoy també ha assegurat que Espanya també es veu afectada per la "situació complexa" de les centrals nuclears franceses i la falta d'aigua i energia solar dels últims mesos. Una situació, ha dit, que començarà a millorar amb les pluges.

Com ens afecta la pujada de la llum

En contra d'un concert fiscal per a Catalunya

Pel que fa a Catalunya, el president del govern espanyol s'ha mostrat contrari a un acord amb Catalunya que impliqui dotar la Generalitat d'un règim fiscal propi com el que tenen el País Basc i Navarra.

"No, jo no estic a favor ni d'un sistema fiscal com el del concert o el conveni per a Catalunya, que no preveu la Constitució, que no es va voler en aquell moment, i que generaria uns problemes descomunals al conjunt del país, ni estic a favor de liquidar la sobirania nacional".

Rajoy ha reiterat que ell no farà "res" en contra de "la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols". "Ni puc, ni vull", ha dit.

El president espanyol ha evitat parlar de la possibilitat d'acordar un nou Estatut per a Catalunya perquè "crec que en aquest moment això no és una necessitat".

 

"No vaig al cine. Llegeixo novel·les"

Durant l'entrevista, Rajoy ha admès que no ha vist cap de les pel·lícules nominades als Goya.

"No les ho pogut veure. Per desgràcia, no vaig al cine. Llegeixo novel·les."

 

Rajoy no sap que l'advocat del PP ha demanat anul·lar el judici de Gürtel

L'entrevista ha tingut un altre moment insòlit: Rajoy no sap que l'advocat del PP ha demanat anul·lar el judici de Gürtel:

"Realment, francament, no estic en aquest tema. M'ha sorprès vostè."

Després d'admetre que no ho sabia, el periodista li ha dit: "A veure si l'advocat actua per lliure", i Rajoy li ha respost: "No ho crec".

Unes declaracions que arribaven després de defensar la independència dels jutges pel cas Gürtel".

"És bo que hi hagi judici i és bo que deixem els tribunals que actuïn com ho fan, sempre amb independència i absoluta llibertat".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut