Washington

Trump defensa una Espanya unida però creu que hi haurà oposició a la prohibició de l'1-O

El president dels Estats Units diu que els catalans estimen Espanya i no marxaran, perquè seria una bestiesa fer-ho

Juli RodésActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, s'ha mostrat partidari -també personalment, ha remarcat- que Espanya continui unida. Preguntat sobre la situació a Catalunya, Trump ha començat dient que "Espanya és un gran país i hauria de seguir unit". I tot seguit ha declarat: 

 

"Ningú no sap si es votarà, penso que el president [Rajoy] dirà que no es votarà, però penso que la gent estarà molt en contra d'això." - Donald Trump, president dels Estats Units

 

De fet, a més de no descartar que diumenge es votarà a Catalunya, Trump tampoc ha donat suport explicit a l'actuacions del govern espanyol per evitar el referèndum de l'1-O, perquè no ha respost la pregunta que en aquest sentit li ha fet el corresponsal de l'agència EFE, José Miguel Blanco. 

Obtenir aquest suport era un dels objectius de la visita de Rajoy a la Casa Blanca, que s'ha produït a només cinc dies del referèndum català.

 

Més endavant, preguntat sobre si era partidari d'una solució dialogada entre la Generalitat i el govern espanyol, Trump ha reiterat que és partidari d'una Espanya unida i ha afegit que "si es tenen les xifres i les enquestes acurades es veu que els catalans estimen el seu país i estimen Espanya" i que, per això, pensa que "els catalans es quedaran a Espanya" i que "seria una bestiesa no fer-ho, perquè estem parlant d'un país gran, molt maco i històric". 

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, havia arribat a Washington de matinada, i tenia previst parlar amb Trump sobre les relacions bilaterals i també de qüestions internacionals com la crisi amb Corea del Nord i la situació a Veneçuela.

 

Segons fonts de La Moncloa, el referèndum català no estava inclòs entre els temes a tractar en la reunió d'avui, però, en una de les respostes, Trump sí que ha deixat anar que ell i Rajoy "ja fa temps" que parlen de Catalunya. 

 

 

Hores abans de l'arribada del cap del govern espanyol, els periodistes de la Casa Blanca havien tornat a preguntar a la portaveu per la posició nord-americana davant del conflicte, que, de moment, es manté invariable.

 

John Gizzi, periodista de Newsmax: "L'anterior portaveu de la Casa Blanca va dir que els Estats Units no prenien cap posició davant del referèndum per a l'autodeterminació que Catalunya té previst fer l'1 d'octubre. Però ara, avui, l'hi torno a preguntar: els Estats Units reconeixerien una Catalunya independent?"

Sarah Huckabee Sanders, portaveu de la Casa Blanca: "No tinc res més a dir que el que ja hem dit fins ara sobre el tema. Si hi ha alguna novetat després que això passi, us ho farem saber."

 

Fa dues setmanes, la portaveu del Departament d'Estat, Heather Nauert, va assegurar que des dels Estats Units no "interferiran" i treballaran "amb el govern que en surti".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut