Quinze detinguts a Barcelona i l'Hospitalet vinculats a un grup criminal conegut com 'Mara Pandilla Barrio 18'

ACN Barcelona - Agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana de Barcelona han detingut 15 persones vinculades a una organització criminal coneguda com 'Mara Pandilla Barrio 18'. Segons un comunicat policial, s'ha desarticulat el grup, que captava i adoctrinava menors i pretenia establir-se a la capital catalana. En els registres efectuats tant a Barcelona com a l'Hospitalet de Llobregat, on s'han fet les detencions, s'ha intervingut nombrosa simbologia de la banda, armes blanques, diners en efectiu i material informàtic.

És la primera operació policial a l'Estat contra aquest grup organitzat i s'enquadra dins de la participació de la Policia Nacional en un grup internacional creat per combatre les 'maras'. Els quinze detinguts han estat arrestats sota la direcció del Jutjat d'Instrucció número 14 de Barcelona per la seva presumpta pertinença a una organització criminal, delictes contra la salut  pública i amenaces. 

La investigació es remunta a l'agost, quan els agents van detectar que aquesta banda feia una "intensa activitat delictiva de captació i adoctrinament" de menors en centres educatius i zones d'oci juvenil. L'objectiu, explica el comunicat policial, era conformar una 'clica', una estructura mínima d'organització amb la qual controlar, amb l'ús de la violència, el que les 'maras' consideren el seu territori.

'Soldats' i 'paisas'

Segons els investigadors, es tractaria d'un grup jerarquitzat, amb rols molt definits i amb un codi de conducta amb càstigs severs en cas d'incompliment.  Entre els detinguts hi ha els líders de la banda, un grup de 'soldats' -membres ja iniciats amb plenitud de drets- i 'paisas' -aspirants-. Els 'paisas' estaven a l'espera del ritual d'iniciació que consisteix en rebre una pallissa dels propis membres de la banda.  

El "control" del territori es faria a través d'amenaces o lesions, entre altres, i es financiaria mitjançant actes il·líctis com ara tràfic de drogues. També tenia com a objectiu amenaçar i desbancar grups rivals.   

Anar al contingut