Quins joves poden rebre l'ajut de 250 euros per pagar el lloguer: consulta els requisits

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'ajuda destinada a joves d'entre 18 i 35 anys amb l'objectiu de facilitar-ne l'emancipació

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el bo de 250 euros mensuals d'ajuda al lloguer per a joves, amb una partida prevista de 200 milions d'euros. Una ajuda que va anunciar Pedro Sánchez a l'octubre de l'any passat i que té l'objectiu de facilitar l'emancipació dels joves.


Qui pot demanar l'ajut de lloguer?

L'ajuda de 250 euros al mes va dirigida a persones d'entre 18 i 35 anys i té una durada de dos anys. A banda de l'edat, cal complir un requisit econòmic: els beneficiaris han de cobrar un sou inferior als 24.318 euros.

Això són tres vegades l'índex que es fa servir per calcular les ajudes i subvencions, l'Iprem, indicador públic de renda d'efectes múltiples. Un índex que es publica anualment amb els pressupostos generals de l'Estat.


Serveix per a qualsevor lloguer?

No. L'habitatge pel qual es demani l'ajuda ha de ser la residència habitual de qui la sol·licita. A més, cal que consti com a arrendatari en el contracte o com a cessionari. Es concedirà l'ajuda a joves que lloguin una vivenda de com a màxim 600 euros al mes i, en el cas que el lloguer sigui només d'una habitació, els 300. Però hi haurà excepcions. Les comunitats i el govern espanyol podran acordar ampliar aquests topalls i establir quantitats superiors per a les zones tensionades amb preus més elevats.


Com funciona l'ajuda?

L'ajuda la poden percebre els joves individualment. És a dir, està desvinculada a l'habitatge i es pot donar el cas que en un mateix pis de lloguer compartit hi hagi més d'un inquilí que percebi l'ajuda. Aquesta ajuda és compatible amb altres destinades al mateix objectiu. També és compatible amb les prestacions no contributives de la Seguretat Social i l'ingrés mínim vital. La suma del bo de 250 euros mensuals i la resta d'ajudes no poden superar el 100% del lloguer.


Quan entra en vigor?

El bonus es posa en marxa amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener d'aquest 2022. Per tant, un cop s'obri la convocatòria i s'aprovin les ajudes, els beneficiaris podran cobrar les ajudes endarrerides des del gener.


Altres mesures d'habitatge

A banda d'aquesta ajuda al lloguer per als joves, el Consell de Ministres també ha aprovat un reial decret per desplegar el Pla Estatal d'Accés a l'Habitatge 2022-2025, que disposa de 345 milions d'euros de pressupost.

Aquest pla estableix un nou paquet d'ajudes per a població vulnerable, així com per a promotors d'habitatge en lloguer assequible. S'inclouen altres ajudes per a persones de menys de 35 anys que comprin cases en pobles de menys de 10.000 habitants, així com mesures per ampliar el parc públic de lloguer, amb cessions de propietats per part de la Sareb o altres entitats.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana tancarà convenis de col·laboració amb les comunitats autònomes per desplegar el pla. També condicionarà el finançament estatal al fet que les comunitats assumeixin el cost d'una part d'aquestes ajudes, en un percentatge que estableix el document.


La llei d'habitatge, pendent

Queda pendent l'aprovació de la llei d'habitatge, que inclou regulacions sobre el preu del lloguer, entre altres mesures.

El govern espanyol va aprovar l'avantprojecte de llei el 26 d'octubre de l'any passat, però encara no disposa de l'informe del Consell General del Poder Judicial necessari per aprovar el projecte definitiu i portar-lo al Congrés per a la seva aprovació.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut