Quina és la millor manera d'ajudar Ucraïna? Recomanacions per canalitzar la solidaritat
Molts ciutadans envien roba, medicaments o menjar, però les ONG destaquen que són més efectives les donacions de diners per comprar allà tot el necessari a la zona
Molts ciutadans veuen amb impotència el que està vivint la població d'Ucraïna i volen ajudar. Fins i tot hi ha gent que ha agafat el seu vehicle i se n'ha anat cap allà a donar un cop de mà i a portar material de primera necessitat, però des d'aquí també es pot ser solidari, com molta gent està demostrant.
Les organitzacions internacionals insisteixen que donar diners és més efectiu que donar material.
On es poden fer donacions econòmiques?
Les ONG que treballen des del terreny es coordinen i "coneixen la societat civil d'allà i saben què els cal", explica Enric Morist, coordinador de la Creu Roja a Catalunya, que també destaca que "poden assegurar la traçabilitat de l'ajuda a les persones que ho necessiten".
Des de la Generalitat, han fet un llistat de les organitzacions amb base a Catalunya amb una dotzena d'opcions per ajudar, com ACNUR, Creu Roja, Unicef o Intermon Oxfam, entre altres.
Des de Lafede.cat, que agrupa 125 ONG que treballen per la pau, els drets humans i la cooperació, també aconsellen les donacions econòmiques.
[1/3]Vull ajudar a #Ucraïna. Quina és la millor manera?
Lafede.cat-organitzacions per a la Justícia global (@Lafede_cat) March 4, 2022
1? Informa't abans i no tinguis pressa.
2? Esbrina si hi ha comunitat ucraïnesa organitzada a prop teu.
3? Millor donacions econòmiques que ajudes en espècie.
4? Dona suport a les organitzacions internacionals sobre terreny. pic.twitter.com/Xgx8SDeUKS
Quin inconvenient té donar menjar o roba?
"Enviar material des d'aquí té un cost enorme i té una eficàcia mínima, és un malbaratament de despesa", diu Helea Sáiz, responsable d'emergències de Metges del Món, que afegeix que "en la majoria de casos no arriba on nosaltres creiem que hauria d'arribar".
"Enviar alguna cosa pot costar tres vegades més que comprar-la allà", afegeix Montse Santolino, coordinadora de la Federació Catalana d'ONG i, com diu Enric Morist, de la Creu Roja, "és molt millor que les compres es facin al mercat local i llocs propers com Romania o Polònia". Ajudar l'economia local també és solidaritat.
Es poden donar medicaments?
Des del sector farmacèutic també s'han mobilitzat per distribuir ajuda a Ucraïna i s'aplica el mateix principi de canalitzar l'ajuda a través de les ONG, com Farmamundi, que treballa en accions humanitàries i d'emergència. Recomanen no fer recollides de medicaments cadascú pel seu compte.
???Davant l'emergència a #Ucraïna, Farmamundi recomana NO fer recollides de #medicaments
Dret a la Salut (@dretalasalut) March 4, 2022
?Les #donacions s'han de canalitzar a través d'entitats especialitzades com @farmamundi #DonemAmbCura #NoALaGuerra
??https://t.co/Tgt2VDH2RS pic.twitter.com/6EiRVKupi8
També el Consell del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya demana que es facin les donacions a través dels canals oficials.
??El @ccfcat anima la ciutadania a col·laborar en l'enviament de medicaments i material sanitari a Ucraïna ??, realitzant les donacions sempre a través de canals oficials.
Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (@ccfcat) March 4, 2022
?? https://t.co/JOM9Hiyfpr pic.twitter.com/VrqN90Y7ua
L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha advertit que els fàrmacs que es donen a Ucraïna han de comptar amb la seva autorització expressa i que "en cap cas s'han de donar medicaments tornats per la ciutadania", és a dir, fàrmacs que tinguem d'algun tractament i que no s'hagin utilitzat.
També assenyala que els medicaments que es donen tindran un període de validesa superior a 15 mesos.
A més, els envasos han de permetre la identificació clara original, la dosi, la forma farmacèutica, el número de lot i la data de caducitat. Igualment, no es poden donar medicaments que necessitin condicions especials de conservació i tots han d'estar etiquetats en un idioma que puguin comprendre fàcilment els professionals de salut del país receptor.
- ARXIVAT A:
- Ucraïna