El president de Democracia Ourensana, Gonzalo Pérez Jácome i el cap de llista, Armando Ojea, celebren els resultats
El president de Democracia Ourensana, Gonzalo Pérez Jácome i el cap de llista, Armando Ojea, celebren els resultats (EFE/ Alejandro Camba)

Qui són Democràcia Ourensana, la sorpresa de les eleccions gallegues

L'escó aconseguit per la formació l'ocuparà Armando Ojea, tinent d'alcalde d'Ourense, que parla 12 idiomes, inclòs el wòlof

RedaccióActualitzat

Democràcia Ourensana entra al Pazo do Hórreo, la seu del Parlament de Galícia, amb un diputat.

Aquesta formació, que va començar en la política local d'Ourense l'any 2001, està liderada per Gonzalo Pérez Jácome, alcalde d'Ourense des del 2019. President del partit i portaveu del grup al Concello de Ourense, Jácome també n'és la cara més visible.

El cap de llista de la candidatura de Democracia Orensana a les eleccions autonòmiques és Armando Ojea, tinent d'alcalde de Pérez Jácome. Llicenciat en física i professor de música, al seu currículum diu que parla 12 idiomes i és dels pocs espanyols que coneixen la llengua Wólof, del Senegal i Gàmbia.

Serà Armando Ojea qui ocuparà l'escó de DO a l'hemicicle a partir del 18 de març, data de constitució del parlament gallec.

Els fundadors de Democràcia Ourensana

La figura de Gonzalo Pérez Jácome està envoltada de polèmica. És un empresari amb el seu propi canal de televisió --AuriaTV--. El maig del 2023, el diari La Región va publicar unes converses en què l'alcalde explicaria a una altra persona com blanquejar diners en una campanya fent-los passar per "donacions de la gent". Pérez Jácome es vanagloriava de "controlar" aquests temes i assegurava que la llei permet finançar fins a 50.000 euros en aquests casos.

En el currículum de Pérez Jácome es destaca que és el primer espanyol que va participar en la carrera d'escales verticals per pujar l'Empire State Building de Nova York. Ho va fer el 2002. Després va voler replicar l'experiència americana al País Valencià i va impulsar la carrera d'escales a l'hotel Bali de Benidorm. Presumeix d'haver passat per "les pitjors universitats nord-americanes".

 

Gonzalo Pérez Jácome va pactar amb el PP que Democràcia Ourensana no es presentaria a les autonòmiques el 2020, però aquesta condició no es va pactar pels comicis del 2024. 

El 2023, Democracia Ourensava va aplanar el camí perquè el PP presidís la Diputació d'Ourense a canvi del suport dels populars a la reelecció de Gonzalo Pérez Jácome al consistori.

"Ni de dretes, ni d'esquerres, d'Ourense"

Com recull el web del partit, Democràcia Ourensana es defineix com un partit "ni de dretes, ni d'esquerres". Afirmen que, des del primer moment el seu objectiu principal i el pilar de la seva ideologia és "la defensa de la discriminada terra d'Ourense".

"Som un partit d'idees, no d'una ideologia de zona", és un dels seus lemes. I prometen "optimitzar l'ús dels diners limitats" i implementar "idees i normes que ens facin viure millor a la nostra ciutat".

"Ourense primeiro"

Lluitar contra la despoblació de la província d'Ourense, millorar les infraestructures hospitalàries, l'atenció primària i dissenyar uns pressupostos que impulsin el desenvolupament provincial són els seus objectius destacats.

"Dins del nostre partit, hi ha un gran nombre de persones amb tendències diverses, però a Democràcia Ourensana tots tenen el mateix objectiu: fer un Ourense millor. Per què quan es construeix una casa disposant d'un pressupost limitat no intenten tots fer-ho el millor possible?"

 

Pérez Jácome i Ojea a l'acte de tancament de campanya de Democràcia Ourensana (EFE /Brais Lorenzo)
ARXIVAT A:
Galícia
Anar al contingut