Seu de Vodafone a Madrid (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

Qui és Zegona, el petit fons britànic que ha comprat Vodafone Espanya per 5.000 milions

L'estratègia de la companyia passa per l'anomenada "compra-reparació-venda" amb l'objectiu de donar beneficis "atractius" als accionistes

Vodafone Espanya canvia de mans. El fons britànic Zegona ha comprat la companyia per 5.000 milions d'euros: 4.100 milions d'euros s'han pagat en efectiu i els 900 milions restants els presta Vodafone a canvi d'accions preferents reemborsables.

Zegona és un fons petit que ara compra el tercer operador d'Espanya. Per finançar l'operació, compta amb els crèdits atorgats pels bancs Deutshe Bank, ING i Unicredi i també farà una ampliació de capital.

És un canvi de propietari, però no de nom: l'acord recull que la marca Vodafone es mantindrà a Espanya encara durant deu anys.

Es preveu que l'operació sigui efectiva el primer trimestre del 2024, després de passar alguns tràmits com l'aprovació per part dels accionistes de Zegona, i també autoritzacions regulatòries.


L'objectiu de Zegona: comprar per vendre

Zegona és un petit fons de capital privat amb seu a Londres que té una valoració en borsa de 2 milions d'euros. Va néixer el 2015 amb l'objectiu d'adquirir i vendre negocis en el sector de les tecnologies i les telecomunicacions.

L'estratègia, tal com la defineix la mateixa empresa, passa pel que anomenen "compra-reparació-venda". És a dir, adquireixen companyies, les "arreglen" per fer que tinguin més valor al mercat i després les tornen a vendre.

Tot plegat, per donar beneficis "atractius" als accionistes, com ells mateixos indiquen.


Inversions a Telecable i Euskaltel

Seguint aquesta línia, Zegona ja va entrar al mercat espanyol el 2015 amb la compra de Telecable, companyia d'internet i mòbil d'Astúries. L'operació es va tancar per 640 milions d'euros. Dos anys després, el 2017, Euskaltel va comprar el 100% de Telecable. Així, Zegona es convertia en el segon accionista de l'operadora basca, per darrere de Kutkabank.

El 2019, el fons britànic va comprar més accions d'Euskaltel i, amb més d'un 20% del capital, ja era el principal accionista. Dos anys després, el 2021, MásMóvil llançava una opa amistosa a Euskaltel per més de 3.500 milions d'euros i es convertia en la propietària del 100% del grup. D'aquesta manera, Zegona sortia d'Euskaltel i complia l'objectiu de fer caixa i remunerar de forma suculenta els inversors.


L'intent frustrat de Yoigo

La companyia britànica presidida per Eamonn O'Hare va intentar també entrar en el capital de Yoigo el 2016.

Semblava que tot estava lligat, però no se'n va sortir. Finalment, va ser MásMóvil qui va adquirir el 100% de Yoigo, el quart operador de telefonia mòbil a l'estat espanyol, per 612 milions d'euros.


Vodafone espera créixer en clients

Amb la compra de Vodafone, doncs, Zegona es treu l'espineta que se li va clavar amb Yoigo.

El president i conseller delegat de Zegona, Eamonn O'Hare, ha celebrat que el fons torni al mercat espanyol de les telecomunicacions. 

Vodafone és el tercer operador d'Espanya, darrere de Telefónica i Orange, i la seva xarxa de fibra arriba a 11 milions de llars de l'Estat. Per això, O'Hare ha assegurat que es tracta d'una operació molt "atractiva".

Per la seva part, la consellera delegada de Vodafone España, Margherita Della Valle, ha assegurat que l'operació els permetrà créixer en clients.

Les negociacions entre Zegona i Vodafone ja fa setmanes que van començar. De fet, Zegona ja havia explicat públicament al setembre que estava en converses amb Vodafone sobre una possible compra i també amb bancs per al finançament de l'operació.


La incògnita dels acomiadaments

Al maig, Vodafone va anunciar que acomiadaria 11.000 treballadors a Europa, sense concretar quin impacte tindria això en la filial espanyola.

O'Hare no descarta que hi hagi acomiadaments, però assenyala que hi ha altres maneres de reduir costos que van més enllà de l'aprimament de la plantilla.

ARXIVAT A:
Empresa
Anar al contingut