Sant Esteve de Palautordera

Queixes pels CAP que continuen tancats sis mesos després de començar la pandèmia

A la Roca del Vallès, dels tres centres que hi ha, només n'hi ha un en ple funcionament

Anna Lasaga Hertogs/Emili Martínez CuevasActualitzat

Molts centres d'atenció primària van tancar quan va començar el confinament, ja fa sis mesos, i des d'aleshores no han tornat a obrir. Els usuaris es queixen, però la resposta no arriba.

És el que passa en algunes poblacions del Vallès Oriental i en altres indrets de Catalunya. Al Figaró, 491 persones, pràcticament la meitat del poble, han firmat un document demanant al Departament de Salut que es reobri el centre d'atenció primària, que es va tancar arran de la pandèmia. L'alcalde, Ramon Garcia, lamenta que no els hagin donat cap explicació.

"Ni tan sols ens han donat resposta, i hem de saber quan s'obrirà aquest CAP, i més ara que se suposa que haurà de venir la vacunació de la grip."

L'argument que els van donar fa mesos per no obrir és que el local era massa petit per mantenir la distància de seguretat, però l'alcalde ha ofert un local municipal a tocar amb espai de sobres perquè s'hi esperi la gent.

 

 

El tancament afecta especialment la gent gran, que ha de desplaçar-se a la Garriga perquè els puguin visitar. "Som un poble petit i som, sobretot, iaies. Justament aquesta tarda vindrà la meva filla per dur-me al metge", comenta Juana Galán Gómez del Castillo, una veïna. Una altra, Maria Oliveres Baró, es lamenta que ja ha hagut d'anar un parell de cops a la Garriga d'urgències, "i he hagut de buscar algú que em baixés".

I a la Garriga no és estrany trobar cues de gent a l'entrada. Aquí, les queixes són sobretot perquè costa molt que els agafin el telèfon, i encara més que els donin hora presencial.

Els que tenen fills petits de l'Ametlla també han d'anar a la Garriga. Una usuària denuncia que el servei és del tot insuficient:

"Quan vam trucar per demanar hora després de l'estat d'alarma, ens van dir que a partir d'ara les visites serien amb els pediatres de la Garriga, i l'altra cosa és que es fan menys visites de les que s'haurien de fer".


I una altra queixa és que no s'atenen presencialment consultes que requereixen el contacte cara a cara amb el metge, com reclama Consuelo Sánchez, lesionada del braç:

"Tinc mal al braç, no tinc mobilitat i em van atendre per telèfon. Fa 15 dies que em medico i estic igual... Llavors, per segons quines visites, t'han de veure presencialment."

 

Manifestació a la Roca del Vallès per reclamar la reobertura dels CAP

 

A la Roca del Vallès, dels 3 CAP que hi ha, només n'hi ha un en ple funcionament perquè els altres dos són locals que no tenen prou espai per separar els malalts. Dijous, els veïns es van manifestar per reclamar que els reobrin.

"Si la cosa és de 2, 3 o 4 mesos, no hi ha problema que estigui tancat, però si això ha de continuar i l'hem de tenir un any i mig o dos anys, el que hem de ser és previsors. A la part de dalt es pot edificar, al costat es pot edificar", manifesta Josep Sánchez, de l'Associació de Veïns de la Torreta.

A pobles com Sant Esteve de Palautordera o Vallgorguina, on també tenen els CAP tancats des de fa 6 mesos, confien que els tornaran a obrir de cara a l'octubre. Això sí, només s'hi atendran malalts crònics. La resta continuaran rebent atenció als CAP de poblacions veïnes.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut