#quedatacasa per #aplanarlacorba: la campanya a les xarxes per frenar el coronavirus

Molta gent dona exemple i demana responsabilitat als conciutadans per convèncer-los que vagin més enllà de les mesures oficials

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'objectiu de les dràstiques mesures que estan prenent els governs contra el coronavirus és aconseguir que s'estengui el més a poc a poc possible.

Per ajudar-hi, a les xarxes socials molta gent demana als seus conciutadans que no surtin de casa per reduir les interaccions humanes presencials al mínim.

Ho estan fent amb etiquetes com #quedatacasa o #joemquedoacasa:

 


Aquesta campanya s'inspira en la que fa dies que circula al segon país del món amb més casos de coronavirus, Itàlia, amb l'etiqueta #iorestoacasa, és a dir "jo em quedo a casa", amb tot d'idees per aprofitar el temps:

 

 



En castellà l'etiqueta que circula més aquest divendres és #quedateencasa, que arriba a més de 100.000 publicacions a Twitter, però aquest dijous #yomequedoencasa, va ser trending topic mundial durant gairebé 10 hores.

Els usuaris de les xarxes hi pengen missatges per donar exemple, per donar idees per organitzar-se el temps, i també per criticar els que continuen fent vida normal:

 


 

Festival virtual des de casa

Fins i tot s'ha convocat un festival virtual, el YoMeQuedoEnCasaFestival, que es celebrarà a Instagram:

 

 

Aplanar la corba

L'objectiu a assolir també s'ha convertit en una etiqueta: #aplanarlacorba, o #frenarlacorba, és a dir, aconseguir que l'epidèmia no s'expandeixi massa ràpidament.

La corba a la qual fa referència és la gràfica que va divulgar aquest dilluns la revista The Lancet.

Gràfica de les possibles evolucions de l'expansió d'una epidèmia com la del coronavirus (Font: The Lancet)

És una representació del que podria passar si no es prenguessin mesures: el nombre de casos greus, simbolitzats per la línia vermella, pujaria molt i molt ràpidament.

Al costat de la corba gran hi ha les corbes "aplanades", que representen, en diferents projeccions, el nombre de casos que hi haurà si tothom es queda a casa: molts menys i en molt més temps.

El problema és que, en el primer cas, se superaria de llarg la capacitat dels sistemes sanitaris per fer-hi front, que és el que representa la línia recta que hi han afegit moltes versions difoses a les xarxes socials:


El director del centre espanyol de Coordinació d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat aspectes importants d'aquesta corba en aquest vídeo publicat pel Ministeri de Sanitat:

Aquest és el repte, simple i enorme alhora, que tenen als països on aquest nou virus s'està estenent amb rapidesa.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut