Madrid

Queda fora Jesús Caldera i entren cares noves

Aquest dissabte, José Luis Rodríguez Zapatero prendrà possessió al palau de La Zarzuela i nomenarà els ministres. S'espera que sigui un executiu remodelat, amb menys carteres i diversos macroministeris que acumularan competències fins ara disperses. De moment, s'ha filtrat que el titular de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, no formarà part del nou executiu, i en canvi, entraria una cara nova, la catedràtica basca Cristina Garmendia, al capdavant d'un nou Ministeri d'Innovació. També s'apunta que Magdalena Álvarez, una de les ministres més qüestionades de la legislatura, continuarà al capdavant de Foment.

Actualitzat

Els ministres en funcions han evitat aquests dies parlar del seu futur, però aquest dissabte sortiran de dubtes. José Luis Rodríguez Zapatero serà investit i seguidament revelarà la incògnita, una incògnita, però, que ho és més per a uns que per a altres.

Qui ja sembla que ho té clar, per exemple, és el fins ara titular de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, que no continuarà al govern. Segons fonts del PSOE, Zapatero li hauria encarregat la creació d'una estructura que constitueixi el motor ideològic del partit per als propers anys. 

Per la seva banda, Magdalena Álvarez, una de les ministres més qüestionades durant la legislatura, podria continuar al capdavant de Foment. D'aquesta manera, Zapatero ratificaria la seva confiança en una de les seves ministres més polèmiques, sobretot per la crisi ferroviària de Barcelona, tal com ja ha fet durant l'últim any davant els reiterats intents de reprovació. A l'espera de la confirmació oficial, Álvarez ha respost aquest divendres a les preguntes dels periodistes amb un eloqüent somriure i afirmant que ella, d'il·lusió, en té molta.

També se sap segur que José Antonio Alonso no serà el ministre de Defensa, una cartera que ocuparia la catalana Carme Chacón. A més, es dóna per fet que repetiran Miguel Ángel Moratinos, Alfredo Pérez Rubalcaba i Mariano Fernández Bermejo. Bernat Sòria i César Antonio Molina, que van ser nomenats en la "segona volta", també s'espera que continuïn. Elena Espinosa, la titular d'Agricultura, també continua i se li podria afegir Medi Ambient.

Pel que fa a cares noves, sona el nom de la catedràtica basca i presidenta de la Fundació Inbiomed, Cristina Garmendia, que podria entrar a formar part del nou executiu com a responsable d'un ministeri de nova creació, el d'Innovació.

Travesses al marge, Zapatero ja ha anunciat que modificarà l'estructura del govern per adaptar-lo a les prioritats de la nova legislatura, en què es respectarà la paritat entre homes i dones i es mantindran els dos vicepresidents, María Teresa Fernández de la Vega i Pedro Solbes.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut