Gent ballant en una discoteca
A Catalunya s'han denunciat 23 casos de punxades i al conjunt de l'Estat pugen a 60 (Unsplash)

Què en sabem de les punxades: fins ara cap violació ni drogues detectades, però sí inseguretat

Només el fet de punxar algú ja és delicte i pot arribar a comportar presó

Aitor Álvarez García/Irene Vaqué ReigActualitzat

Els Mossos d'Esquadra fan una crida a la calma davant els casos de punxades a les discoteques perquè, fins ara, no s'ha demostrat que cap hagi comportat una agressió sexual o un robatori

"La policia francesa tampoc en va detectar. Això ens dona certa tranquil·litat en aquesta línia, encara que no vol dir que no en pogués sortir algun cas. És irresponsable vincular punxades amb violència sexual", afirma a TV3 la inspectora Montserrat Escudé, portaveu del cos.

Tampoc s'ha pogut acreditar que se'ls injectés cap substància, malgrat que algunes víctimes han relatat marejos i situacions de malestar general.

Dels 23 casos denunciats a Catalunya, principalment a Lloret de Mar i Barcelona però no només en aquests municipis, no en tots es va considerar necessari activar el protocol que implica recollir mostres per veure si s'ha injectat alguna substància o s'ha transmès alguna malaltia. En altres s'està pendent dels resultats, i en els que ja se saben "no n'hi ha cap de concloent en drogues", explica Escudé.

La portaveu dels Mossos recorda que, en cas de sospita de punxada, és importantíssim anar de seguida a un hospital


Generar pànic entre les noies, una de les hipòtesis

Tots els plantejaments estan oberts, des que se'ls administrés un medicament fins a la idea que les punxades busquin espantar les dones. "És una hipòtesi", admet Escudé, que explica que aquest fenomen "s'ha importat d'altres països, n'hi ha hagut al Regne Unit, a França i a Bèlgica" i "no han arribat a conclusions clares". 

Tot i que és tema que genera inquietud i sensació d'inseguretat, la policia demana que no es promogui un clima de por entre els joves ni s'estigmatitzin les discoteques: 

"No promoure aquest clima de terror i que els joves puguin gaudir amb absoluta llibertat dels seus contextos d'oci, i més quan venen de la fatiga pandèmica que ha impactat especialment en aquest col·lectiu i en l'oci nocturn. I no estigmatitzar aquests establiments."

Les investigacions continuen i els Mossos no volen donar detalls de si ja estan sobre la pista de cap sospitós. "Els dispositius són extensos i de vegades per a la investigació han d'entrar a l'establiment", comenta la portaveu, sobre la presència d'agents de paisà en discoteques. 

Les punxades són sempre ràpides i els Mossos sospiten que s'han pogut fer servir xeringues semblants a les de la insulina.

Els Mossos pensen que es podrien haver fet servir xeringues semblants a les de la insulina
Els Mossos pensen que es podrien haver fet servir xeringues com les de la insulina


60 denúncies a tot l'estat

Al conjunt de l'Estat, hi ha 60 denúncies i també es treballa per determinar què motiva aquests atacs: si es busca cometre un delicte, principalment una violació, o bé crear "sensació d'inseguretat", ha afirmat a TVE el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska

El ministre no descarta que l'objectiu pugui ser "acovardir un col·lectiu" amb un "discurs absolutament masclista d'intentar treure el 50% de la població, les dones, de l'espai públic". 

Marlaska ha afegit que la submissió química no és un tema nou i ha insistit en la necessitat d'anar al metge ràpidament si es dona el cas. 


Només la punxada ja és un delicte de lesions 

Què comporta una punxada judicialment? Els Mossos indiquen que, malgrat l'angoixa que generen les punxades, des del punt de vista penal es consideraria un delicte lleu de lesions, si només hi ha hagut la punxada.

Si no hi ha abús o agressió sexual després de la punxada, el delicte pot quedar en una multa si la lesió és lleu, encara que s'hagi injectat droga o medicaments, i només si requerís un tractament mèdic posterior podria comportar presó, detalla l'advocada penalista Marta Masip Montaner: 

"Si s'hi introdueix droga o una altra substància química, també seria un delicte lleu de lesions, però en cas que no només requerís una primera atenció facultativa, sinó també un tractament mèdic posterior, llavors seria un delicte ordinari. Si és lleu, la pena és de multa. En canvi, si ja no és considerat lleu, pot ser de presó". 

En cas que hi hagi punxada, submissió química i violació, ara com ara, amb la llei actual, el delicte seria el d'abús sexual. La llei del "només sí és sí", pendent d'aprovació, ho considerarà una agressió sexual, però aquesta llei no està vigent encara ni ho estarà abans del setembre.

Mentrestant, entre les noies que surten de festa s'ha generalitzat la consciència que cal procurar estar juntes en tot moment. 

ARXIVAT A:
Violència masclistaMossos d'Esquadra
Anar al contingut