Frenada l'aprovació definitiva de la llei del "només sí és sí" per una lletra canviada
Irene Montero aquest dimarts al Senat (Efe/ Chema Moya)
Madrid

Frenada l'aprovació definitiva de la llei del "només sí és sí" per una lletra canviada

El PP ha votat per sorpresa a favor d'una esmena de Junts i la llei haurà de tornar al Congrés malgrat que tots els grups, tret dels populars i Vox, hi han votat a favor

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest dimarts estava previst que el Senat donés el vistiplau definitiu a la Llei Orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, coneguda com a "llei del només sí és sí", però l'aprovació d'una esmena ho ha impedit.

El motiu és que l'esmena, presentada per Junts, incorporava un paràgraf al preàmbul que ja s'havia introduït al Congrés, però amb la petita diferència d'una lletra que canvia el sentit d'una frase.

Aquest paràgraf anima a "donar resposta a les violències sexuals més ocultes", en concret els casos d'ablació del clítoris, alguns avortaments i les esterilitzacions forçoses.


"Forçosos" per "forçoses"

En l'incorporat al Congrés s'hi diu textualment "casos d'avortament i esterilitzacions forçoses", mentre al de l'esmena s'hi diu "casos d'avortament i esterilitzacions forçosos".

Aquesta modificació implicaria que els avortaments també han de ser forçosos per ser inclosos en les violències sexuals ocultes, mentre en la versió anterior, la introduïda al Congrés, no s'especifica.


Mesos d'endarreriment

Per això els lletrats del Senat, després d'analitzar la situació, han considerat que no es podia considerar aprovada la llei, i que havia de tornar al Congrés perquè aclareixi l'abast del canvi.

Per tot plegat, el president del Senat, Ander Gil, ha anunciat la remissió de la llei al Congrés, malgrat que tots els grups del Senat, tret del PP i de Vox, han votat a favor d'aprovar-la.

Tot això ha frustrat la previsió de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que la llei entraria en vigor immediatament, i ara caldrà esperar a després de les vacances, quan el Congrés reprengui la feina.


Suport del PP per sorpresa

Al Senat s'hi havien presentat 150 esmenes i la previsió és que no se n'aprovaria cap, però el suport del PP a aquesta esmena de Junts ha canviat el panorama.

L'esmena s'ha aprovat per 130 vots a favor, sobretot els del PP, però també de Junts, ERC, Ciutadans, Més Madrid i Coalició Canària, 122 en contra i 17 abstencions.

El suport del PP a l'esmena ha sorprès Junts, que no se l'esperaven, i que hauria estat un suport tàctic per endarrerir a propòsit l'aprovació de la llei.


Maroto es riu de Montero

Un indici clar d'això ha estat la reacció de Javier Maroto, portaveu del partit al Senat, que s'ha rigut per Twitter de la ministra Montero, dient que havia fet "la seva gran intervenció" per aprovar "la seva llei" per res, i li ha donat irònicament l'enhorabona:

 

Montero: "El futur serà molt més lliure"

Montero ha estat present durant tot el debat de la llei al Senat, i al matí, quan donava per fet que s'aprovaria aquest dimarts, hi ha intervingut per defensar-la.

La ministra ha criticat els negacionistes de la violència masclista, els quals ha acusat d'oposar-se sempre als avenços dels drets de les dones:

"Avui diem a les nostres filles, amigues, companyes de feina, que el seu present i el seu futur serà molt més lliure que el nostre passat."

 

Precisa el concepte de consentiment

Aquesta llei fixa una nova definició del que és el consentiment exprés, concepte clau en els processos per jutjar els delictes sexuals:

"Només s'entendrà que hi ha consentiment quan s'hagi manifestat lliurement mitjançant acte que, en atenció a les circumstàncies del cas, expressin de manera clara la voluntat de la persona."

També reforma el Codi Penal per eliminar la diferència entre abús i agressió sexuals, de manera que les víctimes ja no hauran d'acreditar haver patit violència o que s'han resistit, perquè tot acte sexual sense consentiment serà una agressió.

És un canvi molt reclamat des de la primera sentència de La Manada, molt controvertida perquè els jutges no van considerar que hi hagués violència ni intimidació en la violació en grup a una noia de 18 anys per part de cinc homes.

L'oposició radical de PP i Vox

Al debat al Senat només el PP i Vox s'han oposat a la llei: la senadora popular María Adelaida Pedrosa l'ha qualificada de "llei dolenta, amb biaix ideològic", que "instrumentalitza el dolor i el sentiment de les víctimes":

"Tenim al davant una llei que deixa desprotegides les víctimes i en l'aire els seus drets, entre altres qüestions."

Per Vox hi ha intervingut José Manuel Marín, que l'ha qualificada de "nyap jurídic" que "viola drets fonamentals, viola la igualtat, viola la llibertat i viola fins i tot el sentit comú més bàsic".

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaIgualtat de gènere
Anar al contingut