Què passarà quan la justícia es desconfini? Jutges i magistrats alerten d'un col·lapse

A causa del coronavirus, els jutjats s'han hagut de reestructurar i resolen només casos urgents i improrrogables, però amb el desconfinament hi haurà un augment de demandes

Roger RoviraActualitzat

Des de fa cinc setmanes, la justícia està aturada per l'estat d'alarma i això vol dir que els casos judicials pendents també s'han congelat.

Una situació en què s'han deixat de resoldre assumptes que s'hauran de reprogramar i als quals caldrà sumar-ne també de nous, els produïts o bé a conseqüència de l'estat d'alarma, o bé per la difícil situació econòmica.

Ara mateix només treballa un funcionari per jutjat, els jutges teletreballen i els judicis no se celebren tret que siguin casos urgents.

Mercè Caso Señal és degana dels jutjats de Barcelona.

"Ningú no pot pensar que les coses es resoldran d'una manera ràpida com si això hagués estat una tempesta. No, això ha estat molt més que una tempesta i ens costarà tornar a la situació en què estàvem, que tampoc no era la millor de les situacions, per tant, hem d'assumir la realitat en el que és."

 

Col·lapse judicial pitjor que el de la crisi de 2008

Jutges i magistrats expliquen que l'allau de demandes serà encara pitjor que la viscuda durant la crisi financera de 2008. En aquell cas, els jutjats es van col·lapsar per demandes que van arribar de manera gradual durant molt de temps.

Ara, però, l'escenari que plantegen és pitjor, perquè l'arribada de demandes al jutjat serà en un curt espai de temps i moltes de cop.

 

La Ciutat de la Justícia, buida durant aquests dies d'estat d'alarma
La Ciutat de la Justícia, buida durant aquests dies d'estat d'alarma


Jutjats mercantils

L'escenari que es viurà als jutjats mercantils serà molt complicat. Aquest ja és un dels òrgans judicials més col·lapsats per la gran multitud de demandes que tenen encara pendents de resoldre per reclamacions en el transport aeri de passatgers, cancel·lació de vols i retards, i pèrdua de maletes.

Només durant l'any passat va rebre 28.000 demandes.

Ara es planteja aïllar aquests procediments només en un jutjat específic perquè els jutjats mercantils puguin tenir capacitat de resoldre les demandes postconfinament, sobretot empreses que facin suspensió de pagaments.

També es preveu que moltes de les empreses que ja estaven en procediment concursal al jutjat demanin l'aplicació d'ERTO.

Raúl García Orejudo, magistrat Jutjat Mercantil de Barcelona:

"Els jutjats mercantils ja estem col·lapsats, en alguns casos amb càrregues de treball de fins al 500%. És necessari aïllar els procediments judicials per transport aeri al més aviat possible, perquè els jutjats mercantils puguem dedicar-nos als procediments concursals."

 

Jutjats de família

Els jutjats de família seran uns altres, segurament, afectats per aquesta allau. En aquest cas perquè, un cop passi el confinament, es preveuen demandes per impagament de la pensió en casos de parelles separades.

També demandes de progenitors que vulguin que se'ls compensi per no haver tingut els fills quan els tocava, per l'incompliment en el règim de visites durant el confinament.


Jutjats de violència masclista

Són uns altres jutjats on es preveu un augment de casos quan acabi l'estat d'alarma. Es tem per un efecte rebot de denúncies de víctimes de violència masclista perquè, estranyament, durant aquestes cinc setmanes de confinament hi hagut menys casos del que és habitual.

Experts en prevenció i associacions d'ajuda a la dona parlen per la dificultat actual de denunciar perquè la víctima es veu obligada a estar amb l'agressor la major part del dia.

 


Jutjats socials

Els experts preveuen que aquests jutjats seran segurament els que més patiran l'allau de demandes per la situació actual, perquè són els que assumeixen els conflictes laborals.

Es tracta d'uns jutjats que abans de l'estat d'alarma treballaven amb un càrrega de feina superior al 100 per cent i que, de mitjana, dictaven judicis a un any vista.

Jesús Gómez, magistrat Jutjat Social de Barcelona:

"El panorama que ens arriba és d'autèntic col·lapse. Res sembla indicar el contrari. Tant de bo no sigui així, però no ho sembla."

"Tots els temes d'ERTO, tant els decidit per l'empresa o per força major, són susceptibles d'impugnació, tant col·lectiva com individual pels treballadors. Seran molts assumptes en matèria de desocupació perquè hi ha hagut mesures urgents que s'han adoptat, i algunes molt innovadores. També sobre el tema de l'anomenat permís retribuït recuperable, segur que hi haurà nombroses impugnacions. També els autònoms per cessament d'activitat donaran lloc, segurament, a milers de demandes."

 

Jutjats contenciosos administratius

Uns altres dels jutjats que es podrien col·lapsar per l'arribada de reclamacions. En aquest cas, aquí aniran a parar totes les demandes que es presentin per recórrer denuncies i sancions imposades per la policia durant l'estat d'alarma a la població.

 


El futur quan la justícia torni a engegar

Diverses propostes i plans de xoc s'estan plantejant per mitigar el col·lapse judicial que es preveu. Mesures proposades pel Consell General del Poder Judicial, el Departament de Justícia i el Consell de l'Advocacia.

Sigui com sigui, la situació actual per la Covid obligarà a adoptar mesures inèdites als jutjats per evitar nous contagis en instal·lacions on habitualment hi ha sales plenes de gent.

També altres mesures per aconseguir que la feina tiri endavant, com propostes per poder dictar sentències de veu i no pas escriure-les per guanyar temps, treballar a la tarda o fer judicis per videoconferència.

Els magistrats diuen que, com més temps es trigui que els jutjats tornin a funcionar, més dur serà el cop pel volum de feina que hauran d'assumir.

 

ARXIVAT A:
JudicialCoronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut