Què és Solidaridad, el sindicat impulsat per Vox que enalteix el feixisme a Hongria

Crear sindicats és, segons els experts, una estratègia de propaganda de l'extrema dreta per acostar-se a reivindicacions de la classe treballadora, com la lluita contra la pujada del preu de la llum o la gasolina

Sònia Calvó Carrió / Elisenda Rovira OlivéActualitzat

Pels carrers de Budapest, aquest dimarts, s'hi han vist banderes espanyoles i s'hi han sentit consignes franquistes. En la Diada Nacional d'Hongria, desenes de milers de persones han participat en una manifestació de suport al primer ministre Víktor Orbán, que es juga el quart mandat consecutiu en les eleccions del 3 d'abril.

Donant suport al líder nacionalista ultraconservador, al costat de membres i partits d'extrema dreta, hi havia el sindicat espanyol Solidaridad. Els seus representants han cantat l'himne de la Falange i han fet crides franquistes i a favor del líder de Vox, Santiago Abascal.

I és que va ser Vox el que, l'any 2020, va promoure el sindicat. Comparteixen moltes idees i també noms propis. Per exemple, el secretari general del sindicat, Rodrigo Alonso, present a la manifestació a Budapest, és portaveu adjunt de Vox a Andalusia. També forma part de Solidaridad Jorge de la Hera, vinculat al grup neofeixista Hogar Social Madrid.

El portaveu del sindicat Solidaridad, Rodrigo Alonso, és diputat per Vox al Parlament andalús
El portaveu del sindicat Solidaridad, Rodrigo Alonso, és diputat per Vox al Parlament andalús (Jordi Borràs)

Però per què un partit d'extrema dreta impulsa un sindicat? Segons els experts, per vehicular reivindicacions suposadament a favor de la classe treballadora. Així ho veu el fotoperiodista especialitzat en extrema dreta Jordi Borràs:

"A Vox li ha anat molt bé impulsar aquest sindicat perquè el poden fer servir com a punta de llança per a reivindicacions de caire més obrerista, que precisament és d'on coixeja el partit."

El nom del sindicat, Solidaridad, no és casual. "Té un nom directament inspirat en el sindicat històric polonès, Solidarnosc, que va ser molt important en la derrota del govern comunista polonès", afirma Borràs.

Vox va crear el sindicat Solidaridad l'any 2020
Vox va crear el sindicat Solidaridad l'any 2020 (Jordi Borràs)

La fórmula dels sindicats de dreta o d'extrema dreta no és nova en altres països com Itàlia, on n'hi ha una llarga tradició. Precisament, el sindicat italià UGL ha estat present també a la manifestació de Budapest. Ho explica Alba Sidera, periodista especialitzada en extrema dreta:

"És una arma propagandística molt gran. El que pretén aquesta nova onada d'extrema dreta populista és vendre que és al costat de la classe treballadora, que s'enfronta a les elits, quan és mentida. Els sindicats mateixos són llocs on es pot fer propaganda."

Aquesta és l'estratègia que busca aconseguir el sindicat Solidaridad. Així, aquests dies ha donat suport a les vagues de transportistes i a les manifestacions en contra de les pujades dels preus de la llum, de la gasolina i altres subministraments bàsics.

ARXIVAT A:
Extrema dretaVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut