La taca solar AR3310 (NASA)

Què és l'AR3310, l'enorme taca solar que podria afectar la Terra i preocupa els astrònoms

El fenomen podria tenir efectes en la nostra tecnologia, incloent-hi interferències en les comunicacions per satèl·lit o en els sistemes d'energia

RedaccióActualitzat

Astrònoms de tot el món segueixen atentament una enorme taca solar, batejada com a AR3310, que podria provocar afectacions a la Terra. El fenomen, que des de fa uns quants dies fins i tot es pot veure a simple vista --sempre amb protecció--, preocupa els experts, ja que la taca està alineada amb el nostre planeta.

En aquest aspecte, l'Administració Nacional dels Oceans i de l'Atmosfera (NOAA), l'agència nord-americana que monitoreja el clima espacial, ha afirmat que hi ha un 20% de probabilitats que la taca pugui emetre una poderosa flamarada de classe X (de les més grosses), que tindria un cert impacte a la Terra, ja que està posicionada a la part del Sol que actualment mira cap al nostre planeta.

Si això passés, podria provocar pertorbacions, com ara apagades de ràdio d'alta freqüència i tempestes geomagnètiques, que podrien tenir efectes significatius sobre la nostra tecnologia --com per exemple en l'aviació-- incloent-hi interrupcions o interferències en les comunicacions per satèl·lit o en els sistemes d'energia

Fins ara l'AR3310 ja havia emès una flamarada, tot i que de menor potència (classe M) i que només hauria afectat les aurores boreals, que s'haurien tornat més brillants i llargues.

Aurora Boreal a Abisco, Suècia.
Una aurora boreal a Suècia

Les flamarades solars

Les flamarades solars són enormes explosions a la superfície del Sol i es produeixen quan l'energia emmagatzemada en camps magnètics retorçats s'allibera sobtadament. Llavors, envien a l'espai energia, llum i partícules d'alta velocitat, que poden arribar fins al nostre planeta.

Les flamarades es poden produir en àrees descrites com a taques solars, on els camps magnètics del Sol són particularment actius. Aquestes regions, obscures i menys calentes a la superfície del Sol, són causades per interaccions altament complexes i canviants. A més, les seves dimensions poden variar considerablement. Algunes són tan petites que gairebé no es poden detectar, mentre que d'altres poden arribar a ser immenses. En aquest cas, l'AR3310 és quatre cops més gran que el planeta Terra.

L'activitat del Sol segueix un patró conegut com a cicle solar, que dura aproximadament 11 anys. Durant aquest cicle, la quantitat d'activitat solar, que inclou fenòmens com les taques solars, les flamarades solars i les ejeccions de massa coronal, augmenta i disminueix. Actualment, som en un punt àlgid d'activitat. Els experts prediuen que aquest cicle arribarà al seu punt màxim el juliol del 2025.

Primeres imatges del telescopi solar terrestre Inouye (NSF/AURA/NSO/Europa Press)

Un nou telescopi solar més potent

D'altra banda, ja està en funcionament un nou telescopi solar terrestre, el més potent del món, anomenat Inouye, de la National Science Foundation. Recentment inaugurat a Hawaii, encara no ha arribat al seu màxim potencial, però ja ha pogut obtenir diverses imatges del Sol que mostren una gran varietat de taques i regions solars.

Els científics solars diuen que, amb la seva ajuda, podran entendre millor el camp magnètic del Sol i els impulsors de les tempestes solars.

 

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut