Què és i què dirà l'Estatut de Municipis Rurals: deduccions fiscals contra el despoblament

El govern ja el té a punt i aquest dijous sortirà a exposició pública

Teresa MaciàActualitzat

El govern ja té a punt l'Estatut de Municipis Rurals de Catalunya que proposa deduccions fiscals pel trasllat de la residència a un municipi rural o per la compra o lloguer d'habitatge. Aquest dijous sortirà a exposició pública. La previsió és que es pugui aprovar al Parlament a finals del 2024 i que entri en funcionament el 2025.

L'Estatut de Municipis Rurals, al qual TV3 ha tingut accés, és un marc legal que pretén frenar el despoblament i aconseguir l'equilibri territorial. Segons el secretari de governs locals, David Rodríguez, "és pioner i innovador perquè no és només una declaració d'intencions, sinó que dona eines als ajuntaments i a la Generalitat perquè regulin normes que afavoreixin els municipis rurals". Per Rodríguez, "és una eina de país, un abans i un després en el món rural".

L'estatut defineix per primera vegada què són municipis rurals i és una consideració que tenen tots aquells municipis que tenen menys de 2.000 habitants i se situen en una comarca rural, és a dir, amb una densitat de població inferior als 150 habitants per quilòmetre quadrat.

Ara bé, també s'hi inclouen aquells municipis de menys de 2.000 habitants del Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Penedès, el Gironès, el Vallès Oriental i Occidental.

L'estatut també inclou el municipi rural d'especial atenció per als que tenen menys de 500 habitants i aquells que tenen una densitat de població inferior als 12,5 habitants per quilòmetre quadrat, una taxa de creixement menor al 10% en els últims 10 anys i una taxa d'envelliment superior al doble de la mitjana de Catalunya.

Més recursos econòmics

L'Estatut concreta que entre les mesures que s'aplicaran hi ha la creació d'un portal únic a la seu electrònica per reduir la càrrega burocràtica d'aquests ajuntaments. També proposa rebaixar fins a un 4% l'impost sobre transmissions patrimonials. A més, s'augmentaran entre un 10 i un 15% les ajudes del fons de cooperació local de Catalunya i es crearà una línia específica d'inversions per als municipis rurals. A més, hi haurà incentius per a qui hi dugui a terme la seva activitat professional.

Segons el secretari de governs locals, amb aquestes mesures "es pretén revertir un problema que fa molts anys que dura.".

Mesures per facilitar l'accés a l'habitatge

A més, hi haurà deduccions de 750 a 1.000 euros en l'IRPF per a aquelles persones que es traslladin a viure a un municipi rural i també s'aplicaran deduccions en l'IRPF d'un 15 a un 20% per a qui compri, llogui o rehabiliti un habitatge i sigui la seva residència habitual.

Es crearà una borsa d'habitatge rural i es consolidaran mesures per afavorir l'habitatge familiar al sòl no urbanitzable de les explotacions rústiques per facilitar el relleu generacional.


"Tenim un territori profundament despoblat"

El secretari de governs locals ha afirmat que "tenim un territori molt gran profundament despoblat".  Per això, ha dit que "creem aquest estatut que dona eines als municipis que tenen poca estructura i no poden portar a terme polítiques de foment de l'arrelament al municipi".

L'Estatut reconeix el mecanisme rural de garantia, és a dir, cada norma que faci el govern haurà de tenir en compte com afecta els municipis rurals. En aquelles lleis més complexes com la d'urbanisme determina que es creïn comissions de treball perquè es pugui abordar l'especificitat del món rural.

El març del 2022 van començar les trobades per elaborar aquest estatut amb la formació d'un grup de treball format per l'Associació de Micropobles de Catalunya, Eines de Repoblament Rural, l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i els departaments de Territori, Acció Climàtica i Presidència.

Frenar el despoblament

Catalunya té 947 municipis dels quals 580 són municipis rurals. D'aquests, 381 són considerats municipis rurals d'especial atenció. Per tant, són més del 60% del total de municipis de Catalunya, però només representen el 13% de la població, és a dir, dels 8 milions d'habitants que hi ha només uns 500.000 viuen en el món rural.

ARXIVAT A:
HabitatgeDespoblament
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut