Què és el batxibac, una opció a l'alça: 1.700 alumnes matriculats en 70 instituts

Oberta la preinscripció per fer aquesta opció específica de batxillerat que permet treure's la doble titulació, l'espanyola i la francesa

Actualitzat

Aquesta setmana ha començat la preinscripció per fer el batxibac, és a dir, la doble titulació de batxillerat espanyol i francès. És una opció que té cada vegada més demanda.

L'any 2010, quan es va estrenar aquest programa, va començar amb quatre instituts i 32 alumnes inscrits. El creixement, des de llavors, ha estat exponencial, i aquests dos últims cursos ja hi ha al voltant de 1.700 alumnes matriculats en els 70 instituts que l'ofereixen, tant públics com concertats i privats.

El batxibac va néixer d'un acord bilateral entre Espanya i França. Tenir aquesta doble titulació obre les portes, per exemple, a fer estudis superiors a França o al Quebec.


L'experiència dels alumnes: "Jo ho tornaria a fer"

A l'institut Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar ofereixen cursar el batxibac des de fa 8 cursos i, aquests dies, fan xerrades amb exalumnes per ajudar l'alumnat de 4t d'ESO a decidir-se.

"Ara que ho veig, jo ho tornaria a fer, perquè si volgués anar a estudiar a França ho podria fer perquè encara conservo el nivell de francès de quan vaig acabar".

Així de convençut ho explica Enric Llauger Vilà, que va acabar el batxibac fa dos anys, i ara estudia Nutrició humana i dietètica a la UB.

Per Sol López González, que també és exalumna i estudia Dret a la UAB, un dels avantatges d'aquesta opció és la ràtio d'alumnes per aula:

"Som una classe súper reduïda, amb els professors, al final la relació acaba sent súper diferent, més personal, de tu a tu".

Entre l'alumnat de 4t d'ESO de l'institut, n'hi ha de convençuts i alguns amb dubtes. És el cas de Joel Riera:

"Jo tinc clar que faré el batxibac, bàsicament per les sortides que et pot donar, pel fet d'anar a estudiar a una universitat a França, que no sabria dir-te si ho faré en un futur però sempre és una possibilitat que pot estar allà".

O de Martina López, que apunta: "He tingut molts dubtes de si fer-ho o no per si per exemple, fent el batxillerat científic seria una càrrega o seria molt més difícil".

El batxibac obre les portes a fer estudis superiors a França o al Quebec (3Cat)

Fan un terç de les matèries de batxillerat en francès

L'alumne tria l'itinerari de batxillerat que més li interessa, ja sigui l'artístic, el científico-tecnològic, el social o el general, amb la diferència que té tres optatives en francès.

Kiran Montejo, alumne de 4t d'ESO, té claríssim que aquesta serà la seva opció:

"Jo faré el batxillerat social però amb batxibac. Hi ha algunes optatives del social que em canvien per les optatives del batxibac que son literatura, francès i història de França".

L'Enric, per la seva banda, explica que ell no va poder fer l'optativa de física, però la va cursar a distància a través de l'Institut Obert de Catalunya.

A l'hora de fer el salt a la universitat, primer s'examinen de les tres matèries del batxibac en una prova externa. Aquesta prova els val el 30% de la nota, que se suma al 70% del que hagi tret del batxillerat.

En Joan Barón Castellà, que és professor de batxibac a l'Institut Domènec i Montaner de Canet de Mar, ens explica que "un cop han fet la prova externa poden optar a apujar nota fent l'examen de les específiques de la selectivitat".

Això els permet triar quina nota els afavoreix més per triar la carrera, sigui aquí o sigui a França. Com que coneixen els resultats de la prova externa dues setmanes abans de matricular-se a la selectivitat, tenen temps per valorar si els cal presentar-s'hi per apujar nota.


Cal tenir el nivell B1 de francès per accedir-hi

Per poder fer el batxibac cal tenir el nivell B1 de francès, per això des dels centres recomanen que comencin a estudiar francès amb l'optativa a primer d'ESO. Joan Baron assegura que amb 4 cursos es poden preparar bé per obtenir el nivell.

Quan acaben el batxillerat, marxen un mínim de dues setmanes a França per poder acreditar 70 hores més de francès que no hauran pogut fer dins l'horari lectiu, i els calen per tenir el títol. Ho fan ja sigui amb una estada acadèmica, laboral o un voluntariat.


El professorat demana més difusió

Tot i que l'alumnat que tria el batxibac va creixent any rere any, el professorat demana fer-ne més difusió, perquè, si no s'ofereix al centre on l'alumne està fent l'ESO, alguns desconeixen aquesta opció.

A més, el fet que les preinscripcions siguin abans de la resta de batxillerats fa que alguns alumnes se n'assabentin fora de termini. Per això demanen que es facin a les mateixes dates.

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut