Desembarcament de les 43 persones migrants rescatades el 28 de febrer per Salvament Marítim a unes 35 milles de l'illa del Hierro, a les Canàries

Quatre morts més en la ruta de les Canàries, per on han arribat gairebé 12.000 persones el 2024

La pastera on anaven les víctimes havia salpat de Mauritània, un país on Espanya i la UE posen el focus per aconseguir frenar el flux migratori

L'arribada de persones migrants per via marítima a les illes Canàries s'ha multiplicat per cinc els dos primers mesos de l'any, respecte al gener i febrer del 2023, segons les dades del Ministeri de l'Interior.

Aquest dimarts quatre migrants han mort en una pastera rescatada per Salvament Marítim a prop de l'illa del Hierro, a les Canàries. A l'embarcació hi viatjaven 64 persones més, entre les quals vuit nens i un nadó, la majoria del Senegal, Mali i Guinea Conakry.

Els supervivents han explicat que van salpar fa nou dies de Nuakchot, la capital de Mauritània, un país d'on surten el 83% dels migrants que segueixen la ruta canària. Molts presentaven quadres d'hipotèrmia i deshidratació, i els han portat a l'hospital, segons Emergències.


La ruta de les Canàries, majoritària i a l'alça

Aquest és tan sols un exemple de la greu situació que es viu a les illes Canàries, on l'arribada de pasteres i de migrants que fugen de la pobresa, de la violència i dels abusos és un continu.

El 90% dels migrants que arriben a l'Estat ho fan per l'arxipèlag canari. Només entre gener i febrer han estat 11.932 persones, un 540% més que en el mateix període de l'any passat, quan en van arribar 1.865. També s'ha detectat el triple d'embarcacions: un total de 181.

La tendència és altíssima i podria superar la xifra històrica del 2023, en què les Canàries van rebre 40.000 migrants i més de 600 embarcacions. Unes xifres que també són superiors a les que va deixar la mediàtica "crisi dels caiucos" del 2006.

La mortalitat també assoleix xifres mai vistes. Segons l'ONG Caminando Fronteras, el 2023 van morir 6.618 migrants intentant arribar a les costes espanyoles, 6.007 de les quals en la ruta canària. Això suposa un 177% més que el 2022, amb 2.390 morts, segons l'ONG.

La greu crisi humanitària ha portat el Parlament canari a reclamar un repartiment obligatori i equitatiu entre les autonomies dels menors migrants no acompanyats que arriben a les seves costes. Els serveis socials canaris tenen prop de 5.500 menors tutelats i estan desbordats.

Mauritània: l'objectiu de la UE per frenar l'arribada de migrants

Les autoritats europees i espanyoles han posat el focus en Mauritània per poder controlar la crisi. Més del 80% de les embarcacions que han arribat a l'Estat havien sortit d'aquest país africà. Solen transportar sobretot persones en trànsit, com ara refugiats malians que fugen del conflicte armat al seu país.

Les Canàries van rebre unes 610 embarcacions el 2023 davant les 350 del 2022, segons el Ministeri de l'Interior (EFE)

Aquest dijous el ministre de l'interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, i la comissària europea d'Interior, Yilva Johansson, viatgen a Mauritània per escenificar l'acord de cooperació i ajuda al govern d'aquest país perquè augmenti el control migratori i bloquegi la sortida de barques cap a les Canàries.

La visita donarà continuïtat a la que ja van fer al febrer la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i en la qual van oferir a Mauritània més suport en forma de fons i inversions, a canvi de més cooperació com la que ja existeix amb Tunis o el Marroc.

ARXIVAT A:
MigracionsÀfricaGovern espanyol
Anar al contingut