Barcelona

Quatre de cada deu catalans no han llegit algun llibre l'últim any, segons el Baròmetre de la Comunicació

Un informe de Baròmetre de la Comunicació sobre el consum de llibres conclou que sis de cada deu catalans han llegit un llibre durant l'últim any. D'aquests, segons l'estudi, el 25% llegeixen llibres en català, un 70% ho fan preferentment en castellà, i la resta en altres idiomes. El perfil del lector català, a més, és majoritàriament una dona de 25 a 34 anys amb estudis superiors i treballadora. El baròmetre també constata que, després de la música, la lectura és el consum cultural preferit dels catalans. L'any passat els catalans van llegir una mitjana de quatre llibres.

Actualitzat
Llegir llibres és el segon consum cultural més estès entre catalans després d'escoltar música, amb un 89%, i per davant del cinema, segons la mostra feta a prop d'unes 31.000 persones. I és que, com indiquen les dades de la Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura (FUNDACC), 6 de cada 10 catalans han llegit algun llibre en els últims 12 mesos, 3,7 milions respecte als 2,6 milions que no ho han fet.

El nombre de lectors de llibres a Catalunya, a més, ha augmentat 71.000 persones entre el 2009 i 2010. Així doncs, l'índex de lectura dels catalans supera el dels Estats Units, que es troba al voltant del 45%, però encara està lluny dels països nòrdics, on l'índex de lectura és del 70%.

El perfil del lector català és majoritàriament una dona de 25 a 34 anys amb estudis superiors, treballadora i de classe mitjana-alta.

Un 25% dels catalans llegeixen en català i un 70%, en castellà

Pel que fa a la llengua, dels gairebé quatre milions de lectors que hi ha, un 25% ho fan en català, davant del 70% que ho fan en castellà i un 5% en altres llengües; són més lectors els catalanoparlants (67%) que els castellanoparlants (54%). De fet, les dades indiquen que els catalanoparlants llegeixen llibres tant en català com en castellà i els castellanoparlants, pràcticament només en castellà. Només en 8 de les 41 comarques catalanes hi ha més lectors de llibres en català que en castellà.

L'informe també recull que més de la meitat dels lectors de Catalunya, un 55%, estan ocupats, mentre que en el cas dels no ocupats la lectura arriba al 45%. L'estudi afegeix que els que treballen llegeixen una mitjana de 4,3 llibres per any, mentre que els aturats llegeixen una mitjana de 3,4 exemplars.

En xifres globals, l'any passat els catalans van llegir una mitjana de 3,9 llibres l'any, com el 2009, i n'hi va haver un 18% que va llegir sis o més llibres.

Per comarques, són el Gironès (64%), el Baix Empordà (63%) i el Garraf (63%) les que tenen més lectors, mentre que l'índex més baix es dóna al Baix Penedès (39%), la Terra Alta (42%) i la Segarra (46%).

Finalment, l'enquesta reflecteix que la crisi econòmica en què està immersa el país ha tingut cert impacte en la venda de llibres, que ha caigut un 9%. En contrapartida, ha crescut el nombre de llibres agafats en préstec de la biblioteca.

El principal gènere literari que els catalans consumeixen és la novel·la (63%), davant un 9% de llibres divulgatius, biografies i memòries (6%), assaig (4%), manuals (4%), contes (3%), llibres d'autoajuda (3%) i poesia (2%).


VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut